Βιβλίο
Η διαμόρφωση του ανθρώπινου χαρακτήρα κατά τον Αριστοτέλη
Από τη σκοπιά της σύγχρονης ψυχιατρικής

Χ. Σ. Ιεροδιακόνου
Αθήνα
Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 279
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-452-055-8
Διαμόρφωση 8
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 25.48€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 20-05-2008)
Περίληψη:

Αδιαμφισβήτητη αυθεντία επί δυο χιλιετίες, ο Αριστοτέλης δεν χρειάζεται συστάσεις. Η "επίσκεψις" του έργου του αποτελεί πάντα μια χρήσιμη άσκηση για το σύγχρονο λειτουργό κάθε επιστήμης. Ακόμα και για ζητήματα που δεν έχει αφιερώσει ειδικό έργο, υλικό για γόνιμο προβληματισμό μπορεί να εξαχθεί από περιστασιακές αναφορές σε άλλα βιβλία. Αυτό ακριβώς επιχειρεί ο Χ. Σ. Ιεροδιακόνου, με θέμα τη διαμόρφωση του χαρακτήρα, ένα ζήτημα στο οποίο απέδιδε ιδιαίτερη σημασία ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός.

Ο συγγραφέας είναι καταξιωμένος πανεπιστημιακός διδάσκων ψυχιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, με διεθνώς αναγνωρισμένη συμβολή στην ψυχοδυναμική ψυχιατρική και την παιδοψυχιατρική. Η ενασχόλησή του με τον Αριστοτέλη είναι μια παράλληλη δραστηριότητα, που όπως φαίνεται αποδίδει ενδιαφέροντες καρπούς. Γνωστός ως ο θεμελιωτής της επιστημονικής σκέψης, ο Σταγειρίτης φιλόσοφος αναδεικνύεται σε πρόδρομο του Freud και των δυτικών πρωτεργατών της σύγχρονης ψυχιατρικής, αλλά και της εξελικτικής θεώρησης του Δαρβίνου, όταν διαπιστώνει την αλληλεπίδραση βιολογικών καταβολών και περιβαλλοντικών επιδράσεων. Ακόμα, όπως διαπιστώνει ο συγγραφέας, ο Αριστοτέλης προσεγγίζει εκπληκτικά τις σύγχρονες απόψεις περί ψυχικών διεργασιών στα έργα του "Περί ψυχής", "Περί μνήμης και αναμνήσεως" και "Περί ύπνου και εγρηγόρσεως". Αξιόλογες σκέψεις περί ψυχής εντοπίζονται σε αρκετά ακόμα από τα έργα του, τα οποία ανασκοπεί ο Ιεροδιακόνου.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δυο μέρη. Το πρώτο αφιερώνεται στους παράγοντες διαμόρφωσης της προσωπικότητας, ενώ το δεύτερο στα χαρακτηριστικά της. Η συζήτηση εξελίσσεται σε απλό, οικείο ύφος, καθώς ο συγγραφέας ξεναγεί τον αναγνώστη στην αριστοτέλεια σκέψη. Ο προσεγμένος και έγκυρος σχολιασμός, η αναλυτική προσέγγιση και ο παραλληλισμός με τις σύγχρονες απόψεις καθιστούν το βιβλίο αυτό ένα σημαντικό απόκτημα για τη βιβλιοθήκη κάθε μελετητή της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Γιόλα Αργυροπούλου-ΠαπαδοπούλουΗ διαμόρφωση του ανθρώπινου χαρακτήρα κατά τον ΑριστοτέληΠεριοδικό "Τηλέραμα"6/11/2010