Βιβλίο
Το μυθιστόρημα της Κωνσταντινούπολης

Gilles Martin - Chauffier
Μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη
Αθήνα
Κασταλία
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 221
Σχήμα: 24χ15
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7560-88-9
Γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Le roman de Constantinople
Βραβεία:

Κυκλοφορεί
Τιμή: 17.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 27-05-2008)
Περίληψη:

Το μυθιστόρημα της Πόλης των Πόλεων, το μυθιστόρημα του Βυζαντίου, της Κωνσταντινούπολης, της Ιστανμπούλ. Το μυθιστόρημα της πόλης που έτρεφε όνειρα, ανέδειξε πολιτισμούς, συσσώρευσε θησαυρούς.

Στις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνεται ένα ιστορικό πανόραμα της πρωτεύουσας που βασίλευε σε τρεις ηπείρους. Οι τρούλοι των χιλιόχρονων εκκλησιών της και οι μιναρέδες των αμέτρητων τζαμιών της αποτελούν αδιάψευστες μαρτυρίες της πορείας της Πόλης, που είναι το ανθέμιο του κληρονομιάς μας. Από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τα περίχωρα της Βιέννης, όλοι οι λαοί υποκλίθηκαν στο μεγαλείο της. Σε τούτη τη μυστικιστική μητρόπολη, ο ρωμαϊκός κώδικας, το ελληνικό πνεύμα και η χριστιανική ψυχή σφράγισαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και χάραξαν την πορεία του ευρωπαϊκού πνεύματος.

Αυτό το οδοιπορικό στην Ιστορία και τη Μνήμη είναι ένα ιστορικό κείμενο γραμμένο σαν γλαφυρό μυθιστόρημα. Στις σελίδες του ζωντανεύουν οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες, οι μεγάλες γυναικείες μορφές, οι λόγιοι και οι στρατηγοί της αυτοκρατορίας, οι Οθωμανοί σουλτάνοι, οι πολιτικοί που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Τουρκία.

Η έκδοση συμπληρώνεται από έναν εμπεριστατωμένο οδηγό τόπων και μνημείων με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Περίπατοι στις ακτές του Βοσπόρου".

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ελπίδα ΠασαμιχάληΗ Πόλη των πόλεων"Ελεύθερος Τύπος"421/10/2008
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΤο μυθιστόρημα της Πόλης"Εστία"1116/8/2008
Γιάννης Ασδραχάς"Το μυθιστόρημα της Κωνσταντινούπολης""Εξπρές"3722/6/2008