Βιβλίο
Το κορίτσι από την Ουαλία
Μυθιστόρημα

Peter Ho Davies
Μετάφραση: Χρύσα Τσαλικίδου
Αθήνα
Πόλις
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 456
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-435-203-6
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The Welsh Girl
Κυκλοφορεί
Τιμή: 20.39€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 10-06-2008)
Περίληψη:

Το κορίτσι από την Ουαλία είναι η Έστερ Έβανς. Μόλις δεκαεφτά χρονών, έχει ζήσει όλη της τη ζωή στο απόμερο ορεινό χωριό της. Ονειρεύεται να ανοιχτεί στον κόσμο, ώσπου, το 1944, τους τελευταίους μήνες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο κόσμος έρχεται σ' αυτήν, όταν φτάνουν στο χωριό της πρώτα Άγγλοι στρατιώτες για να στήσουν ένα στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου και, στη συνέχεια, οι πρώτοι Γερμανοί αιχμάλωτοι πολέμου στην Ουαλία, ανάμεσά τους και ο υπαρχηγός του Χίτλερ, ο Ρούντολφ Ες.

Η Έστερ, ένα καλοκαιριάτικο απόγευμα, ακολουθεί μια ομάδα σχολειαρόπαιδων ώς το στρατόπεδο. Τα
αγόρια χλευάζουν και ειρωνεύονται τους κρατουμένους, μα ανάμεσά τους ένας ξεχωρίζει. Είναι ο Κάρστεν Σίμερινγκ, Γερμανός δεκανέας, μόλις δεκαοχτώ χρονών, ένας νέος με βασανισμένη συνείδηση που παλεύει να διατηρήσει την τιμή και την ανθρωπιά του. Η Έστερ νιώθει να της ασκεί, αυτός ο νεαρός Γερμανός, έντονη έλξη.

Με αφορμή το επικίνδυνο ειδύλλιο στο οποίο θα εμπλακούν οι δύο αυτοί νέοι, από τόσο διαφορετικούς
κόσμους, ο Πήτερ Χο Ντέιβις συνθέτει μια δυνατή ερωτική ιστορία στην οποία παρεμβάλλεται η εξιστόρηση της ανάκρισης του Ες από τον Γερμανοεβραίο Ρόδεραμ, στέλεχος της Βρετανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, και καταγράφει με επιτυχία την ιστορική στιγμή που οι Άγγλοι αγωνίζονταν για τη νίκη, οι Γερμανοί συνειδητοποιούσαν τα αδιέξοδα του ναζισμού, ενώ οι Ουαλοί, στην πλειονότητά τους τοπικιστές και αυτονομιστές, προσπαθούσαν να καταλάβουν αν μπορούσαν να γίνουν κάτι περισσότερο από αυτοεξόριστοι στον τόπο τους.

Στο συναρπαστικό και πολυεπίπεδο αυτό μυθιστόρημά του ο Πήτερ Χο Ντέιβις ερευνά πώς ο πόλε-
μος επηρεάζει τη σχέση των ανθρώπων με τον τόπο που θεωρούν πατρίδα και πώς η γλώσσα λειτουργεί ως πεδίο μάχης διαφόρων επιρροών αλλά και ως παράγοντας αλλαγής. Ο συγγραφέας καταγράφει τη σύγκρουση της προσωπικότητας και της τοπικής ταυτότητας με την εθνική ταυτότητα, καθώς και της προσωπικής ιστορίας με την Ιστορία.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ελένη ΚούκηΤο κορίτσι από την ΟυαλίαΠεριοδικό "Αθηνόραμα"30/10/2008
Ξενοφών Α. ΜπρουντζάκηςΞένη λογοτεχνία"Το Ποντίκι"/ "Βιβλιοπόντικας"82623/10/2008
Λίνα ΠανταλέωνΔύσμοιροι ήρωες και παράφορες επιστολές"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"510164/7/2008
Θεόδωρος ΓρηγοριάδηςΝα μην ανήκεις πουθενά"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"55/6/2008