Βιβλίο
Πραξιτέλης
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, 25 Ιουλίου - 31 Οκτωβρίου 2007

Συλλογικό έργο
Alain Pasquier
Jean-Luc Martinez
Γιώργος Δεσπίνης
Μεταφραστής: Ιωάννης Τουράτσογλου
Επιμελητής: Νικόλαος Καλτσάς
Επιμελητής: Γιώργος Δεσπίνης
Αθήνα
Καπόν
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 227
Σχήμα: 30χ23
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7037-88-6
Σημειώσεις: © Υπουργείο Πολιτισμού. Κατάλογος έκθεσης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, μεταξύ 25 Ιουλίου - 31 Οκτωβρίου 2007. Πρόλογος: Γεώργιος Α. Βουλγαράκης, Υπουργός Πολιτισμού. Εισαγωγή: Νικόλαος Καλτσάς.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 45.87€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 17-06-2008)
Περίληψη:

[...] Μια έκθεση για έναν μεγάλο γλύπτη, και εν προκειμένω για τον Πραξιτέλη, δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια να υποστηριχθεί και να γίνει αποδεκτή η μια ή η άλλη άποψη, αναφορικά με τα έργα που του αποδίδει η έρευνα. Εξάλλου οι απόψεις που έχουν διατυπωθεί για το έργο του Πραξιτέλη και συνεχίζουν να διατυπώνονται είναι τόσο πολλές και ποικίλες, που θα ήταν αδύνατο να τις λάβει κάποιος όλες υπόψη του. Οι αντιρρήσεις για τις αποδόσεις υπάρχουν και η έκθεση δεν αποσκοπεί να πείσει ότι τα έργα που παρoυσιάζoνται είναι όλα αναντίρρητα δημιουργίες του Πραξιτέλη. Ωστόσο όσον αφορά τους μελετητές, η έκθεση δίνει την ευκαιρία να δει κανείς συγκεντρωμένα το ένα δίπλα στο άλλο όλα αυτά τα γλυπτά, για να ανοίξει και στην Αθήνα, όπως συνέβη και στο Παρίσι, νέα συζήτηση για το έργο του καλλιτέχνη και της οικογένειάς του. Ταυτόχρονα το ευρύτερο κοινό θα έχει τη δυνατότητα να πάρει μια γεύση από μια τεχνοτροπία αντιπροσωπευτική του 4ου αι. π.Χ. που σχετίζεται σε μεγάλο τουλάχιστον βαθμό με τον Πραξιτέλη, το εργαστήριο και τον περίγυρό του.
Ο κατάλογος που συνοδεύει την έκθεση είναι σχετικά συνοπτικός σε σύγκριση με εκείνον του Λούβρου. Εκτός από το παρόν εισαγωγικό κείμενο και το κείμενο του καθηγητή Γιώργου Δεσπίνη με τίτλο "Πραξιτέλης και Υιοί, νέα ευρήματα, νέες προσπάθειες προσέγγισης" περιλαμβάνoνται και δυο κείμενα από τον κατάλογο του Λούβρου μεταφρασμένα. Το πρώτο είναι του Α. Pasquier με τίτλο "Βιογραφικά στοιχεία" και το δεύτερο του J.-L. Marinez με τίτλο "Έργα που απoδίδoνται στον Πραξιτέλη". Στη συγγραφή των λημμάτων του καταλόγου συμμετείχαν πολλοί αρχαιολόγοι. Συνεπώς, καθώς το σύγγραμμα αυτό δεν είναι έργο ενός ή δυο μόνο αρχαιολόγων, είναι φυσικό η θέση που παίρνει ο κάθε συγγραφέας να απηχεί την προσωπική του άποψη ως προς την χρονολόγηση, την ερμηνεία και την απόδοση των έργων. [...]

(από την εισαγωγή του Ν. Καλτσά)


Συγγραφείς των λημμάτων είναι οι:
Γεώργιος Δεσπίνης, Νικόλαος Καλτσάς, Νικόλαος Σταμπολίδης, Ιωάννης Τουράτσογλου, Ελένη Κουρίνου, Ρόζα Πρσκυνητοπούλου, Ελισάβετ Στασινοπούλου, Ιωάννα Μέννενγκα, Γεώργιος Μοστράτος, Ευάγγελος Βιβλιοδέτης, Μιμίκα Γιαννοπούλου, Antonio Corso, Χριστίνα Παπασταμάτη-Φοκ Μοκ, Δημήτρης Δαμάσκος, Δημήτρης Πλάντζος, Δημήτρης Μποσνάκης.