Βιβλίο
Ένας είναι ο Κύριος ο Θεός μου
Οι ρίζες, η εξέλιξη και το μέλλον του ισλάμ

Reza Aslan
Μετάφραση: Κατερίνα Χαλμούκου
Αθήνα
Κέδρος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 374
Σχήμα: 23χ15
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-04-3497-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: No God but God
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 20.38€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 28-07-2010)
Περίληψη:

Για το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου, η 11η Σεπτεμβρίου του 2001 αποτυπώνει εύλογα τη σύγκρουση των πολιτισμών, ή τη σύγκρουση των μονοθεϊσμών, όπως πιστεύεται, μεταξύ της δημοκρατικής Δύσης και της βάρβαρης Μέσης Ανατολής. Ελάχιστα, όμως, λαμβάνουν υπόψη τους ότι σηματοδότησε συγχρόνως την έναρξη ενός ζωηρού διαλόγου στους κόλπους της μουσουλμανικής κοινότητας σχετικά με τη σημασία και το μήνυμα του ισλάμ στον εικοστό πρώτο αιώνα.

Με επίκεντρο το Κοράνι, ο διακεκριμένος Ιρανός συγγραφέας και θρησκειολόγος Ρεζά Ασλάν επιχειρεί μια εμβριθή παρουσίαση των απαρχών και της εξέλιξης του ισλάμ. Αφηγείται ένα περιπετειώδες ταξίδι θρησκευτικής πίστης και σύγκρουσης, ρητορικής και ιδεολογίας, μέσα στο χρόνο: από την Αραβία του έκτου και έβδομου αιώνα μ.Χ. και τις θεϊκές αποκαλύψεις που έλαβε ο Μωάμεθ στη Μέκκα και στη Μεδίνα μέχρι σήμερα. Από τη διαμόρφωση του επαναστατικού μηνύματος του Προφήτη για ηθική ευθύνη και κοινωνική ισότητα μέχρι την αντικρουόμενη επανερμηνεία του από τους διαδόχους του και την αναπόφευκτη σύγκρουση.

Ο Ασλάν καταδεικνύει καίρια το ρήγμα ανάμεσα στους εκσυγχρονιστές και στους πολέμιούς τους, επιχειρηματολογώντας υπέρ της μεταρρύθμισης, υπέρ των μουσουλμάνων εκείνων που αγωνίζονται να εναρμονίσουν τις θρησκευτικές τους αξίες με τα δεδομένα του σύγχρονου κόσμου.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Χρήστος ΝαούμΈνας είναι ο Κύριος ο Θεός μουwww.critique.gr4/5/2009
Διονύσης Ν. ΜουσμούτηςΈνας είναι ο Κύριος ο Θεός μουΠεριοδικό "Ιστορία"481Ιούλιος 2008
Φίλιππος ΠανταζήςΟι ρίζες και η εξέλιξη του Ισλάμ"Αδέσμευτος του Ρίζου"13/4/2008