Βιβλίο
Κατασκοπεία
Πράκτορες, κώδικες και υπερσύγχρονες μηχανές

Ντέιβιντ Όουεν
Μετάφραση: Ιωάννα Κορωναίου
Αθήνα
Τραυλός
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 176
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-6640-31-5
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Espionage: Fascinating Stories of Spies and Spying
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 24.55€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 12-04-2010)
Περίληψη:

Μια συναρπαστική ματιά στην "επιστήμη" της κατασκοπείας.

- Πώς "έσπασαν" οι Βρετανοί τον γερμανικό κώδικα της μηχανής Enigma;
- Πώς λειτουργούν οι μυστικές συσκευές των κατασκόπων;
- Πώς επιβίωσαν οι πράκτορες της CIA και της KGB στον Ψυχρό Πόλεμο;
- Τι γνώριζαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ πριν από το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου;
- Πώς στρατολογούνται και πώς ανακρίνονται οι διπλοί πράκτορες;

Από το αόρατο μελάνι μέχρι τον δορυφορικό εντοπισμό, και από τη Μάτα Χάρι, μέχρι τον Πόλεμο στο Ιράκ και τους σημερινούς βρετανούς κατασκόπους στη Ρωσία του Πούτιν, αυτό το συγκλονιστικό βιβλίο, αποκαλύπτει απόρρητες ιστορίες κατασκοπείας, τα σχέδια που εφαρμόστηκαν και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν από τα κράτη και τους πράκτορές τους προκειμένου να αποκτήσουν και να διαφυλάξουν ευαίσθητες και εξαιρετικά πολύτιμες πληροφορίες.

Ο κατάσκοπος είναι ένας μυστηριώδης άνθρωπος. Ο ρόλος του εξάπτει τη φαντασία μας· η δράση του είναι συναρπαστική και απέχει πολύ από την καθημερινότητα: ψεύτικη ταυτότητα· μυστικές συσκευές· μεταμφίεση· τεχνικές ανάκρισης· κρησφύγετα· σενάρια θανάτου και επιβίωσης· κώδικες και κρυπτογράμματα· πλαστά έγγραφα· νεκρά σημεία συναλλαγών. Η ζωή του εξαρτάται από την ικανότητά του να προσαρμόζεται στο νέο περιβάλλον του, να σκέφτεται γρήγορα, να παρατηρεί και να θυμάται σημαντικές λεπτομέρειες, να κερδίζει την εμπιστοσύνη των ξένων και να αποφεύγει την αιχμαλωσία.
Στον κόσμο των κατασκόπων, η τεχνολογία και το χρήμα παίζουν σημαντικό ρόλο, η επιβίωση απαιτεί θάρρος, αποφασιστικότητα και ευστροφία, ενώ η προσωπική ζωή χρησιμοποιείται μόνο ως παραπλανητική δραστηριότητα.

Από την Αρχαιότητα μέχρι τον σύγχρονο πόλεμο στο Ιράκ, η κατασκοπεία είναι το μυστικό όπλο που χρησιμοποιούν τα κράτη για να προωθούν τα συμφέροντά τους, να υποσκάπτουν τη στρατηγική του αντιπάλου και να κερδίζουν τον κάθε λογής πόλεμο.

Ο Ντέιβιντ Όουεν αναλύει σε βάθος την τέχνη και την ιστορία της κατασκοπείας, από τη μεσαιωνική Βενετία ώς τον σύγχρονη Ρωσία του προέδρου Πούτιν, τις μεθόδους λειτουργίας της και την ευρύτητα των δικτύων της, τους πατριώτες, τους κερδοσκόπους και τους προδότες. Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, με πολλά μέχρι πρότινος απόρρητα έγγραφα, και αναρίθμητες πραγματικές ιστορίες κατασκοπείας, το βιβλίο ρίχνει φως στις καθημερινές προκλήσεις στις προσωπικότητες και τις προτεραιότητες των κατασκόπων του παρελθόντος, αλλά και ορισμένων που βρίσκονται ακόμη ανάμεσά μας.

Ο Μωυσής έστειλε τους "κατασκόπους" του στη Γη της Επαγγελίας, να μάθουν για τους ανθρώπους, το έδαφος και τη γονιμότητα της γης. Οι Ενετοί εδραίωσαν τη δύναμή τους στην ανατολική Μεσόγειο, κατασκοπεύοντας τις περιοχές των εμπορικών τους αντιπάλων. Στην Αγγλία του 16ου αιώνα, η αντικατασκοπεία της Βασίλισσας Ελισάβετ αποκάλυπτε τις αναρίθμητες συνωμοσίες που γίνονταν με σκοπό την απομάκρυνσή της. Στους αγγλικούς και στους αμερικανικούς εμφύλιους πολέμους, στη Ρωσική Επανάσταση, στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, στις ταραγμένες δεκαετίες του Ψυχρού Πολέμου, στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, οι κατάσκοποι αποκαλύπτουν αδύναμα σημεία στην άμυνα του αντιπάλου και αποκτούν πληροφορίες για την κατάστασή του. Κρυμμένοι στην οργάνωση του εχθρού, του εμπορικού ανταγωνιστή, του αντιμαχόμενου κράτους, της αλλόθρησκης πίστης, οι κατάσκοποι αποδείχτηκαν απαραίτητο "εργαλείο" για τη νίκη.

Οι σύγχρονες τεχνικές στη συλλογή πληροφοριών απέχουν πολύ από εκείνες που είχε στη διάθεσή του ο κλασικός κατάσκοπος των αυτοκρατοριών, των μοναρχιών και του Ψυχρού Πολέμου: κβαντική κρυπτογραφία, δορυφόροι, τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη, σαρώσεις υπερύθρου, ραδιοεντοπιστές ικανούς για την παρακολούθηση του ενός ημισφαιρίου, ανάλυση της κυκλοφορίας σημάτων, ανάγνωση ραδιομηνυμάτων και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και αναρίθμητες άλλες γνωστές και απόρρητες.

Όσο η τεχνολογία αναπτύσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα είναι σίγουρο, ότι ο κόσμος της κατασκοπείας θα συμπεριλάβει ακόμη πιο εφευρετικούς τρόπους εξεύρεσης πληροφοριών.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Τάσος ΚαφαντάρηςΜίνι εγκυκλοπαίδεια κατασκοπείας"Το Βήμα"7/9/2008
Ηλίας Κ. ΜαγκλίνηςΟ χορός των κατασκόπων"Η Καθημερινή"7130/8/2008
Παρή ΣπίνουΗ ιστορία της κατασκοπίας"Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"/ Ένθετο "7: Τέχνες και Ζωή"3432815/6/2008