Βιβλίο
Confession

Συλλογικό έργο
Γεωργία Σαγρή
Γιάννης Χουβαρδάς
Αντώνης Μπογαδάκης
Ντένης Ζαχαρόπουλος
Ξένια Καλπακτσόγλου
Γιώργος Τζιρτζιλάκης
Πολύνα Κοσμαδάκη
Δέσποινα Ζευκιλή
κ.ά.
Καλλιτέχνης: Γεωργία Σαγρή
Μετάφραση: Αντώνης Μπογαδάκης
Επιμέλεια: Θεοδοσία Ανδριώτη
Αθήνα
Futura
Αριθμός Έκδοσης: 1
2006
σ. 95
Σχήμα: 20χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-6654-12-1
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Σημειώσεις: Η έκδοση έγινε με αφορμή την ομότιτλη έκθεση της Γεωργίας Σαγρή στην γκαλερί Gazon Rouze στην Αθήνα, μεταξύ 23 Απριλίου-28 Μαΐου 2005.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 10.65€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 04-07-2008)
Περίληψη:

Το έργο "Confession" αποτελείται από μια σειρά αλληλένδετων στοιχείων. Η διαδικασία συγκρότησής του περιέλαβε έξι βήματα, τα οποία συχνά ήταν παράλληλα, με τρόπο ώστε όσοι εμπλέκονταν σε ένα από αυτά να μην γνωρίζουν την ύπαρξη των άλλων. Ο λόγος για αυτή την απόφαση ήταν πως, μολονότι το έργο πήρε μορφή στην έκθεση "Confession", η διαδικασία παραγωγής του μπορεί να διαπιστωθεί συνολικά μόνο σε αυτό το βιβλίο. Έτσι, παρότι όσοι συμμετείχαν γνώριζαν μόνο ορισμένα στοιχεία, ήταν ωστόσο σε θέση να διαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Το πρώτο βήμα ήταν η αναζήτηση των έξι ανθρώπων -τριών γυναικών και τριών ανδρών- που κλήθηκαν να παρακολουθήσουν μια performance.

Το δεύτερο βήμα ήταν η performance αυτή καθαυτή, η οποία ήταν η ίδια για όλους και εκτυλίχθηκε στον ίδιο χώρο -ο καθένας όμως την παρακολούθησε μόνος του σε διαφορετική ημέρα. Ο προσωπικός χαρακτήρας που προφανώς κυριαρχεί σε μια τέτοια οικεία σχέση δεν έγινε ποτέ γνωστός παράμέσα από το επόμενο βήμα. Ο κάθε θεατής είχε την επιλογή να κρατήσει ό,τι επιθυμούσε για τον εαυτό του και να αποκαλύψει μόνο ό,τι ήθελε. Η ίδια η performance δεν γνωστοποιήθηκε ποτέ.

Το τρίτο βήμα ήταν το εξής: Αμέσως μετά το τέλος της performance, ο κάθε ένας από τους θεατές μεταφέρθηκε, συνοδεία ενός βοηθού, σε studio, όπου του έγιναν τρεις ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις ήταν: Τι είδατε, τι συνέβη; Συμμετείχατε; Πώς αισθανθήκατε; Οι απαντήσεις που έδωσε ο κάθε θεατής βιντεοσκοπήθηκαν, ώστε να παραχθούν έξι video.

Στο τέταρτο βήμα αλλά παράλληλα με τα προηγούμενα, παράχθηκαν τέσσερα σχέδια, υπό τη μορφή φωτογραφικών τεκμηρίων (και γι' αυτό ονομάζονται "φωτογραφίες"), στα οποία απεικονίζονται τα τέσσερα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν στην performance.

Στο πέμπτο βήμα, έξι θεωρητικοί, κριτικοί και επιμελητές -τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες- κλήθηκαν να συζητήσουν για το έργο "Confession", βάσει υλικού από τέσσερις εκ των έξι συνεντεύξεων και μιας σύντομης περιγραφής ενός μέρους του σκεπτικού. Η συζήτησή τους ηχογραφήθηκε. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι: Αντώνης Μπογαδάκης, Ντένης Ζαχαρόπουλος, Ξένια Καλπακτσόγλου, Αυγουστίνος Ζενάκος, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Πολύνα Κοσμαδάκη, Δέσποινα Ζευκιλή.

Το έκτο βήμα ήταν η έκθεση "Confession", η οποία πραγματοποιήθηκε στην γκαλερί Gazon Rouge τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2005. Στην έκθεση, παρουσιάστηκαν τα video με τις ομολογίες των έξι θεατών, καθώς και οι τέσσερις "φωτογραφίες".

Το βιβλίο "Confession" περιλαμβάνει τα έξι βήματα.

Γεωργία Σαγρή