Βιβλίο
Ο Θεός των Μυστηρίων
Η θεολογία των Κελτών στο φως της ελληνικής Ανατολής: Συγκριτική σπουδή

Χρυσοστόμου Κουτλουμουσιανού Ιερομονάχου
Άγιον Όρος
Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 309
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-86834-6-4
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 13.24€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 10-07-2008)
Περίληψη:

Η αρχαία Κελτική Χριστιανική παράδοση συγκινεί τον σύγχρονο άνθρωπο, που αναζητά την αρχέγονη πίστη. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει μια συγγένεια πρώτου βαθμού με τον μοναστικό κόσμο της Ελληνικής Ανατολής. Το έργο αυτό αποτελεί την πρώτη συγκριτική διερεύνηση του αρχαίου μοναχισμού της Ιρλανδίας, μέχρι την κατάκτησή της από τους Νορμανδούς τον 12ο αιώνα, και του μοναχισμού της Μικράς Ασίας κατά τους πρώτους βυζαντινούς αιώνες, όπως αποκαλύπτεται στα κείμενα των μεγάλων ασκητών και Πατέρων. Από την διαφορετική ταυτότητα ανασύρεται η κοινή εμπειρία στην προσέγγιση του Θεού και φανερώνεται η κοινή ρίζα της πνευματικής ζωής.

Περιεχόμενα:
Το ιστορικό και πνευματικό περίγραμμα. Οι απαρχές και η άνθηση του μοναχισμού. Η ιδιοπροσωπία του Ιρλανδικού Χριστιανισμού και οι πολιτισμικές συγκλίσεις. Υπερβατικότητα και εγκοσμιότητα του Θεού. Ο τριαδικός ορίζοντας. Η συνεκτική του παντός ενέργεια. Η υπαρκτική ενότητα. Ο άνθρωπος ως εικόνα και ομοίωση. Το μυστήριο της δια Χριστού σωτηρίας. Οι δρόμοι της γνώσεως του Θεού. Τα χαρακτηριστικά και ο ρόλος του αγίου. Η σχέση θεσμού και χαρίσματος στην Κελτική και Ανατολική παράδοση.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Θανάσης Ν. ΠαπαθανασίουΌταν η πνευματικότητα δεν είναι τσακωμένη με την ιστορική δράσηΠεριοδικό "Νέα Εστία"1827Νοέμβριος 2009
Νίκος Γ. ΞυδάκηςΦως εξ Ανατολής στους Κέλτες"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"3425/1/2009