Βιβλίο
Μερικά σύννεφα

Paco Taibo Ignacio II
Μετάφραση: Κρίτων Ηλιόπουλος
Αθήνα
Άγρα
Αριθμός Έκδοσης: 2
2021
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 2008
σ. 176
Σχήμα: 17χ12
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-325-762-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: ισπανικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Algunas nubes
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.32€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 15-07-2008)
Περίληψη:

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν τρεις αδερφοί. Ο πρώτος πήγε με τη γυναίκα του στις Ηνωμένες Πολιτείες για να τελειώσει τις σπουδές του στην ιατρική. Οι δύο άλλοι έμειναν στο Μεξικό για να ξοδέψουν τα χρήματα της πατρικής περιουσίας.

Ο πατέρας πεθαίνει από καρδιακή προσβολή. Ο δευτερότοκος από τους αδελφούς βρίσκεται μαχαιρωμένος στο χωλ της πολυκατοικίας του στο Μανχάτταν. Ο μεγαλύτερος γίνεται κόσκινο από σφαίρες. Ο Βενιαμίν της οικογένειας μένει φυτό. Απομένει μια χήρα και μια σημαντική περιουσία από μαύρο χρήμα. Την περιουσία δεν μπορεί να την αγγίξει κανείς. Η χήρα πληρώνει ακριβά για να το μάθει.

Ο Έκτορ Μπελασκοαράν Σάυν βρίσκεται σε μια έρημη παραλία της Σιναλόα και παρατηρεί με αφοσίωση τα σύννεφα. Έχει απομονωθεί σ' εκείνη την ερημιά προσπαθώντας να χωνέψει ότι σκότωσε έναν άνθρωπο και είναι σχεδόν αποφασισμένος να εγκαταλείψει το επάγγελμα του ντετέκτιβ. Εκεί έρχεται να τον βρει η αδερφή του για να τον πείσει να επιστρέψει στην πόλη του Μεξικού, ώστε να βοηθήσει τη χήρα φίλη της που είναι άσχημα μπλεγμένη. Αρχίζει έτσι μια πολύ βίαιη ιστορία όπου αστυνομικοί, γκανγκστερίσκοι βγαλμένοι από τον φοιτητικό υπόκοσμο από τα χρόνια του 1968 και μια συμμορία ληστών τραπεζών, πολεμούν να βάλουν στο χέρι την περιουσία που έπεσε τυχαία στα χέρια της νεαρής χήρας.

Ο Έκτορ Μπελασκοαράν Σάυν είναι -όπως λέει ο Joseph Wambaugh- "ο πιο διαβολεμένος ντετέκτιβ που μπορεί να συναντήσει κανείς στις μέρες μας". Μεταφρασμένο σε αρκετές γλώσσες και μεταφερμένο στον κινηματογράφο -το 1995 από τον μεξικανό σκηνοθέτη Carlos Garcia Agraz-, το "Μερικά σύννεφα" -το τρίτο βιβλίο της σειράς του ντετέκτιβ Έκτορ Μπελασκοαράν Σάυν που κυκλοφορεί στην Ελλάδα- είναι μια ανάγλυφη και ευτράπελη περιγραφή της αστυνομικής διαφθοράς.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Αντώνης Ν. ΦράγκοςΜια μπερδεμένη ιστορία καραμπινάτης αστυνομικής διαφθοράς"Η Αυγή"8/10/2021
Βαγγέλης ΧατζηβασιλείουΣτρατευμένος χωρίς στράτευση"Ελευθεροτυπία"2/10/2010
Πόπη Μουσουράκη«Η παλιά αριστερά μοιάζει με τη δεξιά»"Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"/ Ένθετο "7: Τέχνες και Ζωή"3562814/9/2008
Χρήστος ΣιάφκοςΟι σφαίρες χορεύουν μπόσα νόβα"Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"/ Ένθετο "7: Τέχνες και Ζωή"3522917/8/2008
Ελένη ΚούκηΜερικά σύννεφαΠεριοδικό "Αθηνόραμα"14/8/2008
Πέτρος ΜάρκαρηςΟ φιλάνθρωπος ντετέκτιβ"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"19/8/2008