Βιβλίο
Πελοπόννησος: Μέσα Μάνη: Έξω Μάνη: Μονεμβασιά: Νεάπολη: Ελαφόνησος: Κύθηρα
Με αυτοκίνητο· με σκάφος· με τα πόδια· με 4x4 και μοτοσυκλέτα· χωρίς μυστικά

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Μάριος Θεοδωρακάκης
Επιμέλεια: Βάλυ Βαϊμάκη
Επιμέλεια: Γιάννης Βασαλάκης
Επιμέλεια: Μαρία Κόντη
Ευθύνη Σειράς: Γιάννης Ντρενογιάννης
Αθήνα
Alter - Ego ΜΜΕ Α.Ε.
Αριθμός Έκδοσης: 1
2006
σ. 161
Σχήμα: 23χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τα Νέα· Ανακαλύψτε την Ελλάδα 3
Σημειώσεις: Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα "Τα Νέα" τον Αύγουστο του 2006. Χορηγός: Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού.
Εξαντλημένο
Τιμή: 3.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 17-07-2008)
Περίληψη:

Μεσημέρι σε μια χώρα από τις πολλές των Κυκλάδων. Δύο νεαρά ζευγάρια αφοσιωμένα στις σελίδες του ταξιδιωτικού οδηγού "Ανακαλύψτε την Ελλάδα" διαλέγουν σε ποια παραλία θα κολυμπήσουν σήμερα. Ακούς τα θετικά σχόλια για όσα διαβάζουν και φαίνεται πως ήδη έχουν αναπτύξει μια σχέση εμπιστοσύνης με το μικρό βιβλίο. Ξαφνικά νιώθεις μερικά εκατοστά ψηλότερος γιατί γράφεται το όνομά σου εκεί μέσα και γεμάτος ικανοποίηση συνεχίζεις να περπατάς ελαφρύτερος από ποτέ. Συνεχίζουμε λοιπόν με χαμόγελο κι ας μη χαρήκαμε το φετινό καλοκαίρι. Κι ας το ξοδέψαμε οδηγώντας, περπατώντας, φωτογραφίζοντας, γράφοντας και διορθώνοντας. Είχαμε βλέπετε και ένα μικρό χρέος, πρώτα απέναντι στον εαυτό μας: να γίνουμε καλύτεροι. "Θα δείξει"... έτσι λέγαμε και τα εικοσιτετράωρα περνούσαν δίχως έλεος για την προσωπική μας ζωή!
Από τη χαλαρότητα των Κυκλάδων στην αυστηρότητα της Λακωνίας η απόσταση είναι μεγάλη. Χρειάστηκε να μάθουμε πόσο αξίζει η πέτρα, γιατί κάποιοι -μικροί ανυπότακτοι θεοί- αγωνίστηκαν να τη λαξέψουν. Βοήθησε κι ο άνεμος, βοήθησε κι η θάλασσα. Έτσι αυτό το σκληρό και άνυδρο υλικό απόκτησε αξία στον τόπο ετούτο. Απότομοι στη συμπεριφορά και σκληροί στον χαρακτήρα οι ιδιοκτήτες της πέτρας, άνθρωποι κι αυτοί με αδυναμίες, αδιαφόρησαν στη στέρηση, γέλασαν στον πόνο. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν ο σεβασμός. Και ο σεβασμός εδώ ξεκινάει από ένα απλό πράγμα: "Αυτό είναι δικό σου και αυτό είναι δικό μου"! "Αυτά" λοιπόν ερχόμαστε εμείς σήμερα, ως επισκέπτες, να δούμε και να θαυμάσουμε.
Τα λιθάρια, τα τοποθετημένα, λες και το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα φέρει τον χαρακτηριστικό "πολύτιμο". Ερχόμαστε με χρήματα στην τσέπη και μπορούμε να αγοράσουμε το φαγητό, τη φιλοξενία, ακόμα και ένα κομμάτι γης γεμάτο από τις θαυμάσιες αυτές πέτρες. Τι περίεργο όμως! Στα χέρια μας δεν έχουν την ίδια αξία... Εμείς πάντως τις κάναμε κείμενα, τις κάναμε φωτογραφίες και είπαμε πως άξιζε τον κόπο. Ζωγραφίζουμε ένα χαμόγελο για το καλοκαίρι που χάσαμε και βάζουμε τέλεια.

Γιάννης Ντρενογιάννης
Αύγουστος 2006


Ο οδηγός αποτελείται από τα κεφάλαια: "Μέσα Μάνη", "Έξω Μάνη", "Μονεμβασιά-Νεάπολη" και "Κύθηρα", τα οποία περιλαμβάνουν, κάθε ένα, τις ενότητες: "Δείτε οπωσδήποτε", "Χάρτης", "Χωρίς μυστικά", "Παραλίες/θαλασσινές εξερευνήσεις/οικισμοί", "Διαδρομές", "Εκτός δρόμου", "Μονοπάτια", "Δραστηριότητες", "Πολιτισμός & τέχνες", "Διαμονή", "Φαγητό".