Βιβλίο
Αγνάντια στο Βενέτικο

Σωκράτης Β. Κουγέας
Αθήνα
Ποταμός
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 181
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-6691-30-0
Σημειώσεις: Εισαγωγή: Σωκράτης Β. Κουγέας (1877 - 1966)
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 18.35€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 22-07-2008)
Περίληψη:

Ένα σώμα με έγγραφα από το νότιο άκρο της Πελοποννήσου, τη Μάνη, είναι αρκετά για να αναστήσουν την κοινωνία, τις ανθρώπινες σχέσεις και συνήθειες, τη σχέση του καθημερινού ανθρώπου με την οικονομία και την εξουσία· να περιγράψουν τη θέση του στον πόλεμο και τον αγώνα του για επιβίωση.

Τα έγγραφα ταξίδεψαν στο χρόνο, ταξίδι δύο, τριών, τεσσάρων αιώνων, ταξίδι που εξασφάλισαν τρεις και τέσσερις γενιές μιας οικογένειας: Από το Στασινό, στο δάσκαλο το Βενετσάνο κι ύστερα στον ακαδημαϊκό Σωκράτη Κουγέα, τον πανεπιστημιακό δάσκαλο που η σκιά του ακόμα και σήμερα, σαράντα χρόνια μετά το θάνατό του, απλώνεται πάνω από τη Μάνη και την Καλαμάτα, πλάϊ σ' αυτήν του Ταΰγετου. Κι ύστερα ο Βένετης, γιος του Σωκράτη, τα παρέδωσε για να δουν το φως και να προσφέρουν στην τοπική και την Ελληνική ιστορία.

Στην έκδοση εντάσσεται και η εισαγωγή αδημοσίευτης μελέτης του Σωκράτη Β. Κουγέα βασισμένης σε ανέκδοτα έγγραφα της Βενετίας: "Κιτριές, Ένας μικρός λιμιώνας που έχει μεγάλην ιστορίαν. Ειδήσεις από τα ανέκδοτα αρχεία της Βενετίας". Οι Κιτριές, επίνειο, λιμάνι, ψαροχώρι και σήμερα θέρετρο, με μια ιστορία συναρπαστική στον αγώνα των Μανιατών να απωθήσουν τους Τούρκους, των Ενετών να ελέγξουν την οικονομία της Μάνης, των Μαυρομιχαλαίων να εδραιώσουν την κυριαρχία τους...

"Αγνάντια στο Βενέτικο": ο τίτλος δε δηλώνει μόνον το γεωγραφικό στίγμα της Μάνης προσδιοριζόμενο από το φερώνυμο νησάκι στο άκρο του Ακρίτα· υποδηλώνει τις σχέσεις των Μανιατών με τους Ενετούς, τη ναυτική και οικονομική δύναμη που επηρέασε το πρόσωπο του Ελλαδικού χώρου.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Νίκος Α. ΜπακουνάκηςΤαξίδι στη Μάνη"Το Βήμα"/ "Βιβλία"6719/10/2008
Νίκος Ε. ΚαραπιδάκηςΗ κοινωνική και οικονομική ζωή στη Μάνη"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"495/10/2008