Βιβλίο
Αργοσαρωνικός: Πόρος: Μέθανα: Τροιζήνα: Ερμιόνη: Σαλαμίνα
Με αυτοκίνητο· με τα πόδια· με 4x4 και μοτοσυκλέτα· χωρίς μυστικά· με σκάφος

Συλλογικό έργο
Γιάννης Σεφεριάδης
Δημήτρης Σταθόπουλος
Βάνα Ψυχογιού
Γεωργία Βορύλλα
Φωτογράφος: Γιάννης Σεφεριάδης
Φωτογράφος: Παναγιώτης Σαρρής
Φωτογράφος: Αντώνης Λιόκουρας
Φωτογράφος: Κώστας Κατσιγιάννης
Φωτογράφος: κ.ά.
Επιμέλεια: Μήτσος Ν. Μανιάτης
Επιμέλεια: Μαρία Κόντη
Ευθύνη Σειράς: Κώστας Π. Μανιμανάκης
Αθήνα
Άλτερ Εγκο Μ.Μ.Ε. Α.Ε.
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 161
Σχήμα: 23χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τα Νέα· Ανακαλύψτε την Ελλάδα 27
Σημειώσεις: Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα "Τα Νέα" στις 23.8.2008. Χορηγός: Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Εξαντλημένο
Τιμή: 3.30€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 25-08-2008)
Περίληψη:

Μαθήματα απόδρασης

Περιμέναμε συνήθως το τέλος της χρονιάς, εκεί λίγο πριν από τις εξετάσεις του 2ου εξαμήνου. Οι κοπελιές εξαφάνιζαν τις ποδιές τους και μας συναντούσαν στην προκυμαία, εκεί που έφευγαν οι "βενζίνες" για τον Αργοσαρωνικό. Προορισμός μας η Αίγινα, η Σαλαμίνα, το Αγκίστρι ή -πιο μακριά- ο Πόρος και τα Μέθανα, για τους πιο τολμηρούς από εμάς.
Το εισιτήριο φτηνό, η απόσταση μικρή. Ήταν οι μικρές παράνομες αποδράσεις μας από το σχολείο. Μικρές... τζούρες ανάπαυλας, σαν τις τζούρες από τσιγάρο που κάναμε στα κλεφτά. Κοπάνα για ποδήλατο στον Πόρο. Για να πατσουρίσουμε σε κάποια παραλία. Για να χαζέψουμε τα σκάφη που έδεναν στα λιμάνια. Για να κρυφτούμε κάτω από τα δέντρα και να αγκαλιαστούμε χωρίς να μας δει κανείς.
Τα χρόνια πέρασαν. Η συνήθεια έμεινε. Οι ξαφνικές σύντομες αποδράσεις έχουν συνήθως τους ίδιους προορισμούς. Ίσως γιατί οι αποστάσεις είναι μικρές. Ίσως γιατί δεν χρειάζεται να ψάξεις πολύ για το πώς θα πας ή για το πού θα μείνεις. Ίσως γιατί οι τόποι προσφέρονται για σύντομες "κοπάνες" από τη ρουτίνα, αν και πολλοί κάνουν εκεί για χρόνια τις διακοπές τους. Ίσως γιατί μας θυμίζουν εκείνες τις ημέρες των ανέμελων παιδικών μας χρόνων που δεν πρόκειται να ξανάρθουν.

Κώστας Μανιμανάκης
Αύγουστος 2008


Ο οδηγός αποτελείται από τα κεφάλαια: "Πόρος", "Μέθανα", "Τροιζήνα", "Σαλαμίνα" και "Ερμιόνη", τα οποία περιλαμβάνουν, κάθε ένα, τις ενότητες: "Δείτε οπωσδήποτε", "Ασκήσεις επί χάρτου", "Χωρίς... μυστικά", "Παραλίες", "Διαδρομές", "Εκτός δρόμου", "Μονοπάτια", "Θαλασσινές εξερευνήσεις", "Πολιτισμός & τέχνες", "Διαμονή", "Φαγητό", "Πώς θα φτάσετε".