Βιβλίο
Σαμοθράκη
Ιστορία, αρχαιολογία, πολιτισμός: Πρακτικά επιστημονικού συνεδρίου Σαμοθράκης, 1 & 2 Σεπτεμβρίου 2006

Συλλογικό έργο
Επιμελητής: Στράτος Ν. Δορδανάς
Επιμελητής: Θεοφάνης Μαλκίδης
Εισηγητής: Μαρία Γκιρτζή - Μπάφα
Εισηγητής: Νίκος Ζάικος
Εισηγητής: Στράτος Ν. Δορδανάς
Εισηγητής: Κώστας Γεμενής
Εισηγητής: Ηλίας Ντίνας
Εισηγητής: Ευάγγελος Αυδίκος
Εισηγητής: Δούκαινα Γ. Ζάννη
Εισηγητής: Λάμπρος Φλιτούρης
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πανταζής
Εισηγητής: κ.ά.
Θεσσαλονίκη
Επίκεντρο
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 366
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-458-168-9
Σημειώσεις: Χαιρετισμοί: Γιώργος Χανός, πρ. δήμαρχος Σαμοθράκης, Γιάννης Πετρούδας, δήμαρχος Σαμοθράκης. Πρόλογος: Στράτος Δορδανάς, Θεοφάνης Μαλκίδης.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 22.43€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 28-07-2010)
Περίληψη:

Αντικείμενο του βιβλίου αυτού είναι η ιστορία της Σαμοθράκης και η ανάδειξη της τοπικής της κληρονομιάς.

Η μελέτη της ιστορίας και η αναγκαιότητα της ανάδειξης της τοπικής κληρονομιάς στους άλλους τομείς των θεωρητικών επιστημών έχουν στρέψει, τα τελευταία χρόνια, την έρευνα προς την τοπική κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, το βιβλίο αυτό, αποτελεί μία μεγάλη ανασκαφή σε θέματα της τοπικής ιστορίας της Σαμοθράκης, με πρόθεση να έλθουν στο φως πολλά, από αυτά που συνήθως αλλού αναζητούνται ή δεν αναζητούνται καθόλου. Το βιβλίο καλύπτει περιόδους και θεματογραφία από την αρχαία, βυζαντινή, μεταβυζαντινή και νεότερη Σαμοθράκη, μέχρι τις πτυχές αυτής της ιστορικής πορείας, της διατροφής και της διάσωσης της παράδοσης.

Τα κείμενα του τόμου προέρχονται από τις εργασίες του Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργανώθηκε το Σεπτέμβριο του 2006, με θέμα "Σαμοθράκη: Ιστορία-Αρχαιολογία-Πολιτισμός", και είναι ερευνητικές προσπάθειες επιστημόνων, οι οποίες αποτελούν μια πολύτιμη δυναμική για το μέλλον, επαναφέροντας το νησί στο προσκήνιο. Τα κείμενα, χαρακτηρίζονται από την υψηλή ποιότητά τους και συνιστούν πραγματικές συμβολές για την ιστορία του νησιού ανοίγοντας έναν διάλογο, επιστημονικό κυρίως αλλά και πολιτικό και κοινωνικό, φέρνοντας στο φως άγνωστες πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού της Σαμοθράκης.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο βιβλίο, όχι μόνο για όσους ενδιαφέρονται για τη Σαμοθράκη αλλά για όλους όσους ασχολούνται με την τοπική ιστορία, τον πολιτισμό και τις τοπικές ιδιαιτερότητες περιοχών της πατρίδας μας.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Βασίλης ΠάγκαλοςΗ Θράκη στις σελίδες των βιβλίων"Μακεδονία"4/1/2009
Φίλιππος ΠανταζήςΗ Σαμοθράκη μέσα από τα μάτια των επιστημόνων"Αδέσμευτος του Ρίζου"31/8/2008