Βιβλίο
H2O: Χρώματα του νερού

Νίκος Πέτρου
Φωτογράφος: Κώστας Βιδάκης
Φωτογράφος: Νίκος Πέτρου
Αθήνα
Μίλητος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 293
Σχήμα: 26χ24
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-464-023-2
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 65.62€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 17-11-2010)
Περίληψη:

Πραγματική ουσία των πάντων θεωρούσε το νερό ο Θαλής ο Μιλήσιος. Και έτσι το αποτυπώνει το λεύκωμα των Εκδόσεων "Μίλητος", στο οποίο το νερό έχει πραγματικά την τιμητική του. Η έκδοση φιλοδοξεί να είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία με θέμα το υγρό στοιχείο. Οι φωτογραφίες από παγωμένους καταρράκτες που μοιάζουν με γλυπτά, οι σταγόνες του νερού που λαμπυρίζουν πάνω σε φύλλα κι άλλες που αιωρούνται από την άκρη ενός σταλαγμίτη, τα ορμητικά ποτάμια και οι λίμνες στις οποίες καθρεπτίζονται τα "πύρινα" φθινοπωρινά δέντρα, οι απόκοσμες δίνες και τα παγόβουνα, οι ομίχλες και οι βροχές συνθέτουν τα μυθικά τοπία του βιβλίου.

Εξίσου προσεγμένα είναι και τα κείμενά του, ποιητικά και ταυτόχρονα πηγή πληροφοριών για το πρώτιστο στοιχείο της ζωής. Οι φωτογράφοι και συγγραφείς Νίκος Πέτρου και Κώστας Βιδάκης, που μας έχουν προσφέρει μερικά από τα καλύτερα βιβλία περί οικολογίας στην Ελλάδα (Κερκίνη, Δαδιά, Αχελώος κ.ά.), "καταθέτουν" στο λεύκωμά τους ό,τι γνωρίζει η επιστήμη για το νερό, τις ιδιότητές του κ.λπ. Παράλληλα μας μιλούν για τη Γένεση και τον Κατακλυσμό, καθώς και για τα δεκάδες ονόματα που δίνουν οι Εσκιμώοι στο νερό και στον πάγο. Εξηγούν πώς προσαρμόζονται διάφορα ζώα, οργανισμοί και φυτά που ζουν μέσα ή κοντά στο νερό, προκειμένου να έχουν από αυτό τα μέγιστα οφέλη, μας λένε πώς επιβιώνουν ζώα και φυτά της ερήμου χάρη στην πρωινή, "θαυματουργή" ομίχλη, και πολλά άλλα.

Κυρίως όμως πραγματεύονται τα σημερινά και εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα του πλανήτη μας, που οφείλονται τόσο στη μείωση όσο και στη ρύπανση των υδάτων, καθώς και στην απερίσκεπτη χρήση που ο άνθρωπος κάνει στο νερό. Συνοπτικά θα μπορούσε να πει κανείς πως η μεγάλη αρετή του βιβλίου είναι η συμβολή του στην ευαισθητοποίηση του κόσμου απέναντι στο στοιχείο από το οποίο, σύμφωνα με τον Θαλή τον Μιλήσιο, γεννήθηκε ο κόσμος.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Μυρτώ ΤσελέντηΜε της φύσης τη μαγεία"Ο Κόσμος του Επενδυτή"/ Ένθετο "Culture"5020/12/2008
Δημήτρης ΚοσμόπουλοςΟι δρόμοι του νερού"Realnews"14/12/2008
Vivienne NilanThe Colors of Water"Athens Plus"14/11/2008