Βιβλίο
Ημερολόγιο 2009: Αρχαίοι τόποι

Ιόλη Βιγγοπούλου
Μεταφραστής: Richard Witt
Αθήνα
Μίλητος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 144
Σχήμα: 20χ24
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-464-025-6
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 20.39€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 26-09-2008)
Περίληψη:

Οι φωτογραφίες είναι συχνά αποτυπώσεις "σιωπηλές". Στο ημερολόγιο, όμως, "Αρχαίοι Τόποι", το παρελθόν ζωντανεύει και γίνεται ήχος και χρώμα παρόντος. Τα τοπία γίνονται θέατρα γεγονότων και οι χώροι γεμίζουν από όλους εκείνους τους ανθρώπους, σπουδαίους ή καθημερινούς, που εδώ και αιώνες γράφουν την Ιστορία μας. Οι πέτρες και τα μάρμαρα προβάλλουν μέσα από τις σελίδες της χρονιάς, συνθέτοντας την πολιτιστική κληρονομιά μας, ιστορημένη με εικόνες θεσπέσιες.

Εντυπωσιακά απλώνονται τα μινωικά ανάκτορα της Κρήτης -τα μοναδικά αρχιτεκτονήματα του Δαιδάλου- και ζωντανεύει στη μνήμη του αναγνώστη μια σειρά από απαράμιλλους μύθους. Τόποι που άλλοτε κατοικήθηκαν από θεούς και ήρωες, αλλά και γαλήνια τοπία στα οποία αντηχούν ακόμη τα τραγούδια των Δρυάδων και των Σατύρων. Τοπία μεγαλειώδη και ειρηνικά, τοπία επιβλητικά, θάλασσες από τις οποίες προβάλλουν ακόμη οι Ναϊάδες, και βουνά ιερά που στα σπήλαιά τους μεγαλώνουν οι θεοί. Όλα αυτά είναι το ελληνικό τοπίο και έτσι το ιστορεί ο φακός των φωτογράφων μας.

Ο αναγνώστης-θεατής που θα γυρίσει τις σελίδες του ημερολογίου θα περιπλανηθεί στον σιωπηλό κόσμο των ερειπίων και θα συγκινηθεί, το δίχως άλλο, από το "αρχαίο κλέος" της γνωστής-άγνωστης αυτής Ελλάδας.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ελπίδα ΠασαμιχάληΟι σελίδες του αύριο..."Ελεύθερος Τύπος"384/1/2009
Γιάννης ΑσδραχάςΗμερολόγια του 2009 με παράδοση και αρχαιολογία, ποίηση και μουσική, χιούμορ, χρώματα και φινέτσα"Εξπρές"3714/12/2008