Βιβλίο
ΠεσσόΑ-Ω

Φερνάντο Πεσσόα
Ανθολόγος: Μαρία Παπαδήμα
Επιμέλεια: Μαρία Παπαδήμα
Αθήνα
Εξάντας
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 210
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-256-662-6
Γλώσσα πρωτοτύπου: πορτογαλικά
Σημειώσεις: Πρόλογος, επιλογή, επίμετρο: Μαρία Παπαδήμα.
Εξαντλημένο
Τιμή: 14.27€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 12-01-2010)
Περίληψη:

[...] Τα κείμενα που ανθολογούνται στο ανά χείρας βιβλίο, πεζά αλλά και ποιήματα, ποικίλλουν σε μέγεθος και μορφή και προέρχονται από το "Βιβλίο της ανησυχίας" του Μπερνάρντο Σοάρες, την "Ποίηση" του Άλβαρο ντε Κάμπος, τον "Φύλακα των κοπαδιών" και τα "Ασύνδετα ποιήματα" του Αλμπέρτο Καέιρο, το "Μήνυμα", τις "Μυθοπλασίες του διαλείμματος", την "Ώρα του Διαβόλου", τον "Φάουστ" και τα "Γράμματα στην Οφέλια" του Φερνάντο Πεσσόα. Είτε πρόκειται για αυτοτελείς ενότητες που διαβάζονται ως μικρές ιστορίες, όπως τα λήμματα "ηθική" ή "ήλιος", είτε για θραύσματα λόγου που συνιστούν προγραμματικές διακηρύξεις, όπως: "Η ζωή είναι ο δισταγμός μεταξύ ενός θαυμαστικού και ενός ερωτηματικού. Εν τη αμφιβολία υπάρχει η τελεία", ή όταν ο ποιητής δηλώνει με τρόπο προκλητικό, επιτηδευμένο, μεγαλομανή: "Με πονάει το κεφάλι μου και το σύμπαν", η καταγραφή μου είχε ως στόχο την αποτύπωση της σκέψης και της ευαισθησίας ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του 20ού αιώνα. Αυτό που προέκυψε είναι ένα βασικό γλωσσάρι, ένα εύχρηστο λημματολόγιο, ένα εγχειρίδιο του πεσσοανικού γαλαξία που φιλοδοξεί να δώσει στον αναγνώστη τη σύνοψη ενός στοχασμού και την επιτομή μιας ποιητικής ιδιοσυγκρασίας.

Πιστεύω ότι ο Πεσσόα, που αφενός σχεδίαζε επιμελώς την έκδοση του έργου του και αφετέρου ανέβαλλε διαρκώς τη δημοσίευση του, θα ενέκρινε την έκδοση του ιδιότυπου αυτού λεξικού και οπωσδήποτε θα διασκέδαζε με την ιδέα του.

(από τον πρόλογο της Μαρίας Παπαδήμα)

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Σταύρος ΣταυρόπουλοςΜε πονάει το κεφάλι μου και το Σύμπαν"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"5472/4/2009
Βαγγέλης ΧατζηβασιλείουΛεξικό γνωριμίας με τον Πεσόα"Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"/ Ένθετο "7: Τέχνες και Ζωή"3753025/1/2009
Γιάννης ΑσδραχάςΤο έργο του Πεσσόα υπό μορφή λημμάτων"Εξπρές"3711/1/2009
Κατερίνα ΣχινάΛογοτεχνικές μελέτες και δοκίμια"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"5321612/12/2008