Βιβλίο
Ο Γκράτσι γράφει για την ιταλική επίθεση κατά της Ελλάδας
21 άγνωστα άρθρα στην εφημερίδα "Τζιορνάλε ντελ Ματτίνο" (28 Ιουλίου - 30 Αυγούστου 1945)

Εμμανουέλε Γκράτσι
Επιμέλεια: Φωτεινή Τομαή
Αθήνα
Εκδόσεις Παπαζήση
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 198
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-02-2262-3
Γλώσσα πρωτοτύπου: ιταλικά
Σημειώσεις: Συγγραφική υπευθυνότητα: "Υπουργείο Εξωτερικών. Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου". Ιστορικό σημείωμα, έρευνα, σχόλια: Φωτεινή Τομαή. Πρόλογος: Ντόρα Μπακογιάννη, Υπουργός Εξωτερικών. Εισαγωγή: Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, ακαδημαϊκός. Συγγραφή βιογραφικών σημειωμάτων: Γιώργος Πολυδωράκης, Παναγιώτης Κακαράς, Μαρία Σιακανδάρη.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.78€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 23-02-2012)
Περίληψη:

Η Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών πήρε την πρωτοβουλία να δημοσιεύσει 21 άγνωστα άρθρα του Ιταλού πρεσβευτή Γκράτσι, που ρίχνουν φως στα γεγονότα που προηγήθηκαν του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.

Πρόκειται για μια σειρά άρθρων που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Τζιορνάλε Ντελ Ματτίνο μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το κίνητρο που ώθησε τον πρέσβη Γκράτσι να γράψει ήταν, όπως δηλώνει ο ίδιος, να πληροφορήσει την ιταλική κοινή γνώμη "για πολλά άγνωστα ή κακώς γνωστά γεγονότα γύρω από την καταστρεπτική ελληνική περιπέτεια στην οποία έριξε ο φασισμός την Ιταλία".

Με την ιστορική του γραφίδα ο Γκράτσι αποτυπώνει με εύγλωττο τρόπο τις παλιμβουλίες της κυβέρνησης του, παραμονές της κήρυξης του πολέμου με την Ελλάδα, και την πολυδιάσπαση των κέντρων αποφάσεων που καθόριζαν την εξωτερική πολιτική της προπολεμικής Ιταλίας. Αποτυπώνει με διαύγεια το συσχετισμό των δυνάμεων της εποχής και περιγράφει τα στρατηγικά τους συμφέροντα για την απόκτηση του ελέγχου της ανατολικής Μεσογείου. Αναφέρεται σε γεγονότα, όπως ο τορπιλισμός της "Έλλης", μιας "βδελυράς πράξεως", όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, και στη δραματική στιγμή της επίδοσης τοο ιταλικού τελεσιγράφου στον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας, Ι. Μεταξά. [...]

(από τον πρόλογο της Ντόρας Μπακογιάννη)

Κριτικές - Παρουσιάσεις: