Βιβλίο
Τι θέλουν οι τρομοκράτες
Κατανοώντας την τρομοκρατική απειλή

Λουίζ Ρίτσαρντσον
Μετάφραση: Άσπα Γολέμη
Αθήνα
Τόπος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 479
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-6760-99-0
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: What Terrorists Want
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 29.56€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 12-11-2008)
Περίληψη:

Αντλώντας από την πολυετή έρευνα για την εξέλιξη των τρομοκρατικών κινημάτων και των αντιτρομοκρατικών στρατηγικών ανά τον κόσμο, η Λουίζ Ρίτσαρντσον, στο βιβλίο της Τι θέλουν οι τρομοκράτες, διερευνά τον χαρακτήρα της τρομοκρατικής απειλής που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Εξετάζει το πλαίσιο και τα αίτια που υπάρχουν πίσω από τους τρομοκράτες, καθώς και τι τους παρακινεί στις ενέργειές τους.

Γέννημα-θρέμμα της Ιρλανδίας, μιας δημοκρατίας που προσπάθησε και απέτυχε να εγκαθιδρυθεί με τη δύναμη των όπλων και είδε τους συνυπογράφοντες τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της να εκτελούνται ως τρομοκράτες, η Ρίτσαρντσον, ευθύς εξαρχής, τοποθετεί τους τρομοκράτες στην παράταξη των εχθρών, και παράλληλα εκφράζει την απαισιοδοξία της για την έκβαση του οικουμενικού κατά της τρομοκρατίας πολέμου, και ερμηνεύει τους λόγους για το μάταιο της προσπάθειας των Αντιτρομοκρατών.

Ανατρέποντας την έως τώρα φιλολογία της τρομοκρατίας, που παρουσιάζει τους τρομοκράτες ως ψυχοπαθείς αμοραλιστές, οι οποίοι εκκινούν από την ανάγκη για εκδίκηση και δόξα μόνο, και μιλώντας προσωπικά με όποιους από αυτούς μπόρεσε, τουλάχιστον πριν από την 11η Σεπτεμβρίου 2001, η Ρίτσαρντσον προσεγγίζει με κατανόηση την ανάγκη τους για μία διαφορετική ζωή, αντιδιαστέλλοντάς τους ωστόσο σαφώς, εξαιτίας των μεθόδων δράσης τους, από τους ιδεαλιστές επαναστάτες. Από την άλλη, απορρίπτει και όλους εκείνους που τους αντιμετωπίζουν με αισθήματα συμπάθειας. Η ίδια θεωρεί ότι προϋπόθεση για την αναχαίτιση της τρομοκρατίας είναι η κατανόηση της έλξης που ασκεί ώστε να δημιουργηθεί η βάση για αποτελεσματική αντιτρομοκρατική στρατηγική.

Εν κατακλείδι, ο κεντρικός άξονάς του Τι θέλουν οι τρομοκράτες είναι η ίδια η άποψη της συγγραφέως, καρπός της μακράς μελέτης και ενασχόλησής της με το θέμα: μία διαφορετική προσέγγιση για την αναχαίτιση της τρομοκρατίας, μία προσέγγιση που να βασίζεται στην εκτίμηση των παραγόντων που υποκινούν τους τρομοκράτες και αποσκοπεί στο να τους στερήσει ό,τι επιδιώκουν.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Μύρων ΖαχαράκηςΤρομοκρατία, η «Λερναία Ύδρα» του 21ου αιώναwww.bookpress.gr12/12/2019
Σόφη ΛούκαΤι θέλουν οι τρομοκράτες"Βραδυνή"7/6/2009
Ξενοφών Α. ΜπρουντζάκηςΤι θέλουν οι τρομοκράτες"Το Ποντίκι"/ "Βιβλιοπόντικας"109/4/2009
Εύη ΚαρκίτηΣτο μυαλό του τρομοκράτη"Αγγελιοφόρος"7615/2/2009
Δημήτρης ΜαρίτσαςΗ τρομοκρατία πέρα από τα στερεότυπα"Ελεύθερος Τύπος"4218/1/2009
Ηλίας Κ. ΜαγκλίνηςΣτο μυαλό του τρομοκράτη"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"5523/11/2008