Βιβλίο
Ο Τσε από τον Γκεβάρα

Ερνέστο Τσε Γκεβάρα
Ανθολόγος: Victor Casaus
Επιμέλεια: Victor Casaus
Μετάφραση: Στράτος Ιωαννίδης
Επιμέλεια: Άρτεμις Λόη
Ευθύνη Σειράς: Άρης Μαραγκόπουλος
Αθήνα
Τόπος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 308
Σχήμα: 25χ21
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-6760-63-1
Γλώσσα πρωτοτύπου: ισπανικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Che desde la memoria
Σημειώσεις: Εκδόθηκε με τη συνεργασία του "Κέντρου Μελετών Τσε Γκεβάρα" της Αβάνας. Πρόλογος: Victor Casaus.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 21.90€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 19-05-2017)
Περίληψη:

Το αρχειακό λεύκωμα "Ο Τσε από τον Γκεβάρα" δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε άλλη προηγούμενη έκδοση του είδους με θέμα τον αργεντίνο επαναστάτη. Ο λόγος είναι ότι αυτή η "αυτοπροσωπογραφία" έχει συγκροτηθεί με αρχειακά υλικά, τα περισσότερα αδημοσίευτα μέχρι σήμερα, που προβάλλουν το ανθρώπινο πρόσωπο του επαναστάτη, υλικά που κατ’ αποκλειστικότητα προέρχονται από το ιδιωτικό αρχείο της οικογένειάς του.

H πολυαναμενόμενη επική ταινία "Τσε" του Στίβεν Σόντερμπεργκ (με τον Μπενίτσιο ντελ Τόρο στον ομώνυμο ρόλο, βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου στις Κάννες), δεν ειναι τυχαίο ότι στηρίχτηκε στο περιεχόμενο αυτού ακριβώς του βιβλίου και στο ίδιο αρχειακό υλικό. Στην τετράωρη αυτή ταινία, όπως και στο βιβλίο, προβάλλεται η "τρωτή", η αληθινή πλευρά του ανθρωπιστή επαναστάτη. Ο αναγνώστης θα ανακαλύψει εδώ έναν πολύ ιδιαίτερο, πολύ παθιασμένο, πολύ ειρωνικό, πολύ σκωπτικό και ιδιοφυή άνθρωπο, τον αληθινό Γκεβάρα που έγινε ο επαναστάτης Τσε.

Έτσι στο λεύκωμα ο αναγνώστης θα βρει ανάμεσα στα άλλα:
- Δύο αδημοσίευτα διηγήματα καθώς και αδημοσίευτη ποίηση του Τσε
- Τα πρώτα του ημερολόγια
- Αδημοσίευτες επιστολές στους στενούς του φίλους και στην οικογένειά του
- Επιστολές σε συντρόφους του και ιστορικές προσωπικότητες
- Αδημοσίευτες λογοτεχνικές κριτικές του
- Σημειώματά του στον Τύπο με αναλύσεις διεθνών γεγονότων

Αν αυτά ισχύουν για τα κείμενα του τόμου ως προς τις φωτογραφίες η σημασία τους είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή: διότι πάρα πολλές από τις φωτογραφίες αυτού του τόμου είναι τραβηγμένες από τον ίδιο (ο Τσε είχε μανία με τη φωτογραφία) ή προέρχονται επίσης από το οικογενειακό αρχείο όπου τη "σκηνοθεσία" είχε κάνει ο ίδιος. Αυτές οι φωτογραφίες δημοσιεύονται εδώ για πρώτη φορά· με τον τρόπο τους προδίδουν τη ματιά του, το ιδιαίτερο βλέμμα του ανθρωπιστή διανοουμένου που ήταν ο Γκεβάρα.

Φυσικά ο τόμος δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει μερικές από τις πιο εμβληματικές, τις γνωστές φωτογραφίες του Τσε. Με ένα απλό ξεφύλλισμα ο αναγνώστης αισθάνεται ότι κρατάει στα χέρια του ένα σπάνιο μαυρόασπρο φιλμ με πρωταγωνιστή την πιο αναγνωρίσιμη επαναστατική φυσιογνωμία του εικοστού αιώνα.

Κριτικές - Παρουσιάσεις: