Βιβλίο
Che Guevara
Η φλόγα που καίει ακόμα

Olivie Besancenot
Michael Löwy
Μετάφραση: Νίκος Σταμπάκης
Αθήνα
Φαρφουλάς
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 173
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-98084-7-7
Γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Che Guevara: Une braise qui brûle encore
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 14.27€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 14-11-2008)
Περίληψη:

Ο Ernesto Guevara de la Serna ήταν ένας αγωνιστής που χρησιµοποιούσε την πένα το ίδιο άνετα µε το τουφέκι. Όµως για ποιο σκοπό μαχόταν; Πώς έβλεπε την πάλη των λαών της Λατινικής Αµερικής και ολόκληρου του κόσµου για την απελευθέρωσή τους; Τι εικόνα είχε σχηµατίσει για τον σοσιαλισµό, τον "νέο άνθρωπο" και πως οραματίζονταν μια χειραφετηµένη από τον καπιταλισμό κοινωνία;...
Ο "Che" δεν ήταν άγιος, ούτε υπεράνθρωπος, ούτε και κανένα αλάνθαστο ον: ήταν ένας άνθρωπος όπως όλοι, µε προτερήµατα και αδυναµίες, σηµεία διαύγειας και τύφλωσης, λάθη και αδεξιότητες. Όµως είχε εκείνη τη σπάνια για όσους δρουν στην πολιτική σκηνή ποιότητα: συνέπεια µεταξύ λόγων και έργων, ιδεών και πρακτικών, σκέψης και δράσης. Από αυτήν την άποψη υπήρξε εξαίρεση, κι αυτή η άφθαρτη ιδιαιτερότητά του ευθύνεται εν πολλοίς για την παγκόσμια έλξη που ασκεί μέχρι σήµερα, σε πολλούς ανθρώπους -νέους κυρίως-, αλλά και σε όλα τα σύγχρονα κοινωνικά κινήματα.
Οι συγγραφείς του βιβλίου δεν επανέρχονται νοσταλγικά στη σκέψη του Che. Ζητούμενο της μελέτης των ιδεών και της δράσης του, σαράντα χρόνια µετά το θάνατό του, είναι να εντοπιστεί η φλέγουσα επικαιρότητά τους για το έργο της µαρξιστικής ανανέωσης και της πολιτισµικής και πολιτικής αναµόρφωσης που διεξάγουν όσοι δεν έχουν εγκαταλείψει την ιδέα της οικοδόµησης µιας εναλλακτικής πρότασης στον καπιταλισµό.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Λάμπρος ΣκουζάκηςChe Guevara. Η φλόγα που καίει ακόμα"Πανδοχείο"9/9/2011
Βιβή ΤουρόγιαννηChe GuevaraΠεριοδικό "Μανδραγόρας"43Φθινόπωρο 2010
Λένα ΚωνσταντέλλουΓια το ΤσεΠεριοδικό "Ένεκεν"13Μάιος 2009
Ξενοφών Α. ΜπρουντζάκηςChe Guevara"Το Ποντίκι"/ "Βιβλιοπόντικας"109/4/2009