Βιβλίο
Τρένα υπό αυστηρή παρακολούθηση

Μπόχουμιλ Χράμπαλ
Μετάφραση: Ρενέ Ψυρούκη
Αθήνα
Κουκκίδα
2008
σ. 134
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-98038-6-1
Γλώσσα πρωτοτύπου: τσεχικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Ostře sledované vlaky
Σημειώσεις: Επανέκδοση: "Κάλβος", 1968. Συνέκδοση: Εκδόσεις "Αιγαίον", Έκτορος 40, Λευκωσία.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 10.65€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 19-11-2008)
Περίληψη:

Τα "Τρένα υπό αυστηρή παρακολούθηση" του Χράμπαλ αναφέρονται σε μιαν ιστορική στιγμή πολύ συγκεκριμένη και αποφασιστική. Μας μεταφέρει στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, σ' έναν μικρό αλλά πολύ σημαντικό σιδηροδρομικό σταθμό. Είναι οι τελευταίες βδομάδες του πολέμου. Όλες οι δυνάμεις συσπειρώνονται για την τελική αναμέτρηση με τον καταχτητή. Ο σίφουνας αδράχνει και τον ήρωα του έργου, τον νεαρό μαθητευόμενο σιδηροδρομικό Μίλος Χρμο, που περνάει την πιο σοβαρή κρίση της εφηβείας του. Ο Μίλος έχει πληγωθεί βαθιά γιατί στο πρώτο σφιχταγκάλιασμα με την αγαπημένη του ντροπιάστηκε. Η κοπέλα του τον αγαπάει και τον περιμένει κι αυτός πρέπει να της αποδείξει πως είναι άντρας, πραγματικός άντρας. Ζει το εσωτερικό του δράμα και παράλληλα η ψυχή του είναι γεμάτη μίσος για τον καταχτητή και ηρωική διάθεση. Στη φουρτουνιασμένη του σκέψη τ' ασήμαντα καθημερινά επεισόδια παίρνουν ξεχωριστές διαστάσεις. Κάθε στιγμή είναι γεμάτη απ' τα περασμένα και τα μελλούμενα. Ακόμα κι ο θάνατος.

Γνωστά πράγματα. Μα καθρεφτίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις, τις ανθρώπινες αξίες με τόσο παράξενο, τόσο ασυνήθιστο τρόπο που μας ξαφνιάζουν. Δεν ξέρουμε, να κλάψουμε ή να ξεσπάσουμε σ' ακράτητο γέλιο. Μα εκείνο που καταφέρνει σίγουρα ο συγγραφέας είναι να μας κάνει να σκεφτούμε.

Ο τόμος περιλαμβάνει τα διηγήματα: "Τρένα υπό αυστηρή παρακολούθηση", "Τ' αγγελικά μάτια", "Ο βαρόνος Πράσιλ" καθώς και, ως επίμετρο, ένα απόσπασμα από μια σύντομη συνέντευξη του συγγραφέα.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Σίσσυ ΠαπαδάκηΤρένα και μοναξιά"Realnews"21/12/2008