Βιβλίο
Ιστορίες από σύμπτωση
Μυθιστόρημα

Έρικ Φόσνες Χάνσεν
Μετάφραση: Δέσπω Παπαγρηγοράκη
Ευθύνη Σειράς: Ελένη Κεχαγιόγλου
Αθήνα
Ελληνικά Γράμματα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 648
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-19-0305-7
Γλώσσα πρωτοτύπου: νορβηγικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Beretninger om Beskyttelse
Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία
Εξαντλημένο
Τιμή: 22.43€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 24-11-2008)
Περίληψη:

"Εγώ δεν έριξα ζάρια, ούτε -όπως έκαναν μερικοί πρωτοπόροι- μέτρησα τους ανθρώπους που πέρασαν τυχαία μπροστά από το παγκάκι μου στο πάρκο ή κάθισαν δίπλα μου στο τραμ, σημειώνοντας το φύλο, το ντύσιμο και την ηλικία τους. Εγώ μάζεψα χειροπιαστές αναφορές, αναφορές με αφύσικα μεγάλη απόκλιση από το φυσιολογικό, ιδιωτικές αναφορές αξιοσημείωτων συμπτώσεων και κατάφωρης απιθανότητας, ιστορίες από σύμπτωση, συγκυρίες που είχαν απτή και αποφασιστική επίδραση στη ζωή ενός ή περισσότερων ανθρώπων".

Η νεαρή Λέα αναδιφεί τα κατάλοιπα του θείου της Βίλχελμ Μπολτ, τον οποίο κληρονόμησε. Ο εκκεντρικός επιστήμονας Μπολτ, που έχει καταγράψει εκατοντάδες περιστατικά μοιραίων συμπτώσεων, κείται νεκρός· παρ' όλα αυτά, μας ταξιδεύει στη Σουηδία του 19ου αιώνα και σε ένα απομονωμένο νησί της Βαλτικής με μια κοινότητα φαροφυλάκων, και κατόπιν στην Ιταλία της Αναγέννησης και στην ιστορία μιας θαυματουργής Μαντόνας.
Το σπουδαίο αυτό μυθιστόρημα, που η κριτική χαιρέτισε ως μεγάλο έργο της σύγχρονης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, παρουσιάζει τέσσερις ιστορίες... από σύμπτωση, γραμμένες με λυρισμό αλλά και επώδυνη, συχνά, οξυδέρκεια.
Τα ορατά και αόρατα νήματα που διατρέχουν τη μοίρα των ηρώων του Έρικ Φόσνες Χάνσεν συνυφαίνουν ένα θεμελιώδες ερώτημα: Γιατί τα πράγματα συμβαίνουν έτσι όπως συμβαίνουν; Ποια μυστική αρχή διέπει το βίο των ζωντανών όντων; Με την αριστοτεχνική γραφή του ο βραβευμένος με Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας Χάνσεν καταφέρνει να μας υποβάλει την αίσθηση του πόσο εξαιρετική σημασία έχει η κάθε ανθρώπινη ενέργεια και πόσο εύθραυστος είναι ο κόσμος, όπου η επιβίωση φαντάζει σαν μια ακατανόητη σύμπτωση, μια πράξη συμπαντικής προστασίας.

Με μουσικότητα και χάρη, ο Χάνσεν διερευνά τη μεγαλοσύνη των μικρών πραγμάτων. Οι ιστορίες του συμβαίνουν σε διάφορες χώρες και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, με ένα λεπτοδουλεμένο σχέδιο της μοίρας να συνδέει ανθρώπους, κουλτούρες και εποχές.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Μαρία ΔαμολήΙστορίες από σύμπτωσηwww.protagon.gr27/11/2009
Στέφανος ΞένοςΜοίρα, τύχη ή πεπρωμένοwww.diavasame.grΑπρίλιος 2009
Τάσος ΓουδέληςΚοινωνικά δεσμά, ιδιωτικές αρετές και πάθη"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"5321812/12/2008
Ελένη ΚεχαγιόγλουΙστορίες από σύμπτωσηΠεριοδικό "Index"27Δεκέμβριος 2008-Ιανουάριος 2009
"Βιτρίνα"Η επιβίωση σαν μια ακατανόητη... σύμπτωσηΠεριοδικό "Index"28Φεβρουάριος 2008