Βιβλίο
Τρυφερά κουμπιά
Αντικείμενα, φαγητά, δωμάτια

Γερτρούδη Στάιν
Μετάφραση: Ελισάβετ Αρσενίου
Αθήνα
Τυπωθήτω
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 150
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-402-336-3
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Tender Buttons: Objects, Food, Rooms
Ξένη Πεζογραφία 6
Σημειώσεις: Επίμετρο: Ελισάβετ Αρσενίου.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 11.50€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 13-07-2011)
Περίληψη:

Αριστούργημα του γλωσσικού κυβισμού, θρίαμβος της νεωτερικότητας, θεαματική αποτυχία, συλλογή από ακατανόητες ασυναρτησίες, σκόπιμη φάρσα;

Πρωτοποριακά και πειραματικά ακόμη και σήμερα, πάνω από έναν αιώνα μετά από την πρώτη τους έκδοση, τα "Τρυφερά κουμπιά" (1914), ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα του μοντερνισμού, αποτελούν κείμενο αναφοράς, μίμησης, ανασκευής και συνέχειας για όσους προβληματίζονται για την ιστορία και την εξέλιξη του μοντερνισμού, αλλά και δοκιμάζουν τις δυνατότητες της λογοτεχνίας στον 21ο αιώνα.

Η αμερικανίδα πεζογράφος, δοκιμιογράφος, και ποιήτρια Γερτρούδη Στάιν (1874-1946) έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στο Παρίσι, όπου, στην περίφημη κατοικία της στην "οδό Ανθέων 27" φιλοξένησε τους μεγαλύτερους στοχαστές, καλλιτέχνες και συγγραφείς της εποχής του Μεσοπολέμου. Στο έργο της διερεύνησε τις λογοτεχνικές δυνατότητες του κυβισμού, κυρίως την απόδοση του παρόντος και τις ελάχιστα τροποποιούμενες επαναλήψεις έως την έσχατη απλούστευση και αποσπασματικότητα. Η διαδικασία αυτή της αφαίρεσης φτάνει στο απόγειό της στα "Τρυφερά κουμπιά".

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τρία μέρη (Τα αντικείμενα, Τα φαγητά και Τα δωμάτια), συμβολικά του κόσμου μας που αποτελείται από τα πράγματα που κατέχουμε, τα υλικά που μας τρέφουν και τους χώρους που μας ενσωματώνουν. Οι περιγραφές τους δοκιμάζουν τα όρια της γραμματικής και συντακτικής μας εμπειρίας, αλλά και τα δεδομένα μας για την υποκειμενικότητα της έκφρασης, την καθαρότητα του βλέμματος, τη μοναδικότητα του φύλου, και την αυθεντικότητα της εθνικά αμιγούς γλώσσας.

Η έκδοση συνοδεύεται από εκτενές Επίμετρο.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Αντιγόνη ΚατσαδήμαΑναδομώντας το γλωσσικό περιβάλλονΠεριοδικό "Διαβάζω"499Σεπτέμβριος 2009
Ξενοφών Α. ΜπρουντζάκηςΤρυφερά κουμπιά"Το Ποντίκι"/ "Βιβλιοπόντικας"109/4/2009
Ευτυχία Παναγιώτου«Είναι τόσο σοβαρό να έχεις ένα πράσινο σημείο όχι για διάβημα μα για να δείχνεις πάλι»Περιοδικό "Poetix"1Άνοιξη 2009
Βαγγέλης ΧατζηβασιλείουΠρωτοπόρος του μοντερνισμού"Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"/ Ένθετο "7: Τέχνες και Ζωή"3801/3/2009
Λώρη ΚέζαΑισθητές πραγματικότητες"Το Βήμα"2020/11/2008