Βιβλίο
Αρχιτεκτονική της πέτρας

Παρασκευή Κατημερτζή
Επιμέλεια: Μαρία Κόντη
Επιμέλεια: Δημήτρης Ν. Μανιάτης
Επιμέλεια: Κώστας Κατσιγιάννης
Φωτογράφος: Βασίλης Συκάς
Φωτογράφος: Νίκος Μαστροπαύλος
Φωτογράφος: Βαγγέλης Κορρός
Φωτογράφος: Κώστας Κατσιγιάννης
Φωτογράφος: Σπύρος Βαγγελάκης
Φωτογράφος: Αντώνης Λιόκουρας
Φωτογράφος: Μαρία Πασχάλη
Φωτογράφος: Βασίλης Μαθιουδάκης
Ευθύνη Σειράς: Κώστας Μανιμανάκης
Αθήνα
Άλτερ Εγκο Μ.Μ.Ε. Α.Ε.
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 145
Σχήμα: 22χ25
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-469-253-8
Οι Άγνωστοι Θησαυροί της Ελλάδας 12
Σημειώσεις: Ημερομηνία 1ης κυκλοφορίας: 28.11.2008. Χορηγός: Marfin Egnatia Bank.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Εξαντλημένο
Τιμή: 7.90€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 02-12-2008)
Περίληψη:

Η Παλαιά Διαθήκη διδάσκει ότι ο Θεός έφτιαξε τον άνθρωπο από πηλό. Στην ελληνική μυθολογία αναφέρεται ότι ο Δευκαλίων -γιος του Προμηθέα - και η γυναίκα του Πύρρα μετά τον κατακλυσμό αισθάνονταν μόνοι. Προσευχήθηκαν στον Δία. Εκείνος τους συμβούλευσε να περπατήσουν στην έρημη γη και να ρίξουν πίσω τους λιθάρια. Από τις πέτρες που έριξε στη γη ο Δευκαλίων γεννήθηκαν άνδρες και από εκείνες της Πύρρας γυναίκες. Έτσι δημιουργήθηκε ένα νέο γένος ανθρώπων, ένας λαός. Είναι κοινή η ρίζα της λέξης "λάας") που σημαίνει λίθος, λιθάρι και λαός. Κοινός παρονομαστής θρησκείας και παράδοσης: οι άνθρωποι είναι παιδιά της πέτρας.
Πράγματι, ο δρόμος της εξέλιξης του ανθρώπου στον πολιτισμό από τα παλαιολιθικά χρόνια είναι στρωμένος με πέτρα. Τα πρώτα εργαλεία και τα πρώτα όπλα ήταν λίθινα. Πάνω στη σκληρή πέτρα "ακονίσθηκε" η επιδεξιότητα του χεριού και του νου τού γυμνού και αδύναμου ανθρώπου, που δεν άργησε να αντιληφθεί την υπεροχή που είχε η πνευματική δύναμη απέναντι στη φυσική. Αυτό που ξέρει κάθε λιθοξόος είναι ότι "τη γυναίκα και την πέτρα όσο τις χαϊδεύεις τόσο ομορφαίνουν"). Εφαρμόζοντας αυτή την αρχή, ανακαλύπτοντας τις φλέβες και πηγαίνοντας σύμφωνα με τα "νερά") της, ο άνθρωπος έδωσε στην άμορφη ύλη όλες τις μορφές, τα σχήματα της ζωής και τις χρήσεις.
Χώρα ορεινή και ημιορεινή σε ποσοστό 80% η Ελλάδα, με εξαιρετικά πλούσιο ανάγλυφο από κορυφές, κοιλάδες, βαθιές χαράδρες και λόφους, είναι το βασίλειο της πέτρας. Στα ψηλά βουνά κυριαρχούν οι ασβεστολιθικοί όγκοι. Πιο χαμηλά, το μάρμαρο, ο σχιστόλιθος, το μαλακό πουρί, ο πωρόλιθος, οι κροκαλοπαγείς λίθοι, οι σκληροί γνεύσιοι, οι γρανίτες. Πετρώματα χρωματιστά που αποκτούν μιαν απίστευτη ένταση εξαιτίας της καθαρότητας της ατμόσφαιρας και του φωτός. Συνήθως κυριαρχούν οι αποχρώσεις του γκρι, από το σχεδόν λευκό, το ωχρό γαλάζιο έως το σταχτί, το χρώμα της ώχρας. Σε άλλα σημεία, στη Σαντορίνη ή τα Μέθανα, οι πέτρες είναι σκουρόχρωμες λάβες που αφηγούνται την ιστορία των εκρήξεων, οι οποίες ανέβασαν υλικά από τα έγκατα της γης πριν από εκατομμύρια χρόνια. Πέτρες σκληρές ή μαλακές, πορώδεις ή κρυσταλλοπαγείς. Αυτές είναι το φυσικό φόντο, η χρωματική παλέτα και η πρώτη ύλη της κτίσης, που περιλαμβάνει εξίσου τον φυσικό κόσμο και τα έργα του ανθρώπου. [...]