Βιβλίο
Εγνατία οδός

Γιάννης Λώλος
Φωτογράφος: Γιώργης Γερόλυμπος
Αθήνα
Ολκός
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 208
Σχήμα: 28χ24
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-8154-62-9
Σημειώσεις: Εισαγωγή: Βασίλης Παναγιωτόπουλος.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 60.71€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 20-06-2011)
Περίληψη:

Αντικείμενο του λευκώματος είναι η ιστορική διαδρομή της Εγνατίας οδού, της σημαντικής αυτής αρτηρίας που κατασκευάστηκε τον 2ο αι. μ. Χ. συνδέοντας το Δυρράχιο με την Κωνσταντινούπολη και που επέζησε ως τις μέρες μας. Στο πέρασμα των αιώνων παρακολουθούμε την περιπετειώδη ιστορία αυτής της ρωμαϊκής λεωφόρου που διέσχιζε αυτοκρατορίες (ρωμαϊκή, βυζαντινή, οθωμανική) και ένωνε πο��λούς λαούς συνθέτοντας έναν μεγάλο υλικό πολιτισμό με πλούσια κατάλοιπα.

H απόφαση για την κατασκευή αυτού του ρωμαϊκού άξονα οφειλόταν κυρίως σε στρατιωτικούς λόγους, όμως η Εγνατία σύντομα εξελίχθηκε στη σημαντικότερη αρτηρία χερσαίας σύνδεσης της Ρώμης με την ανατολική Μεσόγειο. Υπήρξε ένα μεγάλο τεχνικό επίτευγμα και αποτέλεσε δίαυλο επικοινωνίας ανθρώπων, προϊόντων, ιδεών από την Αδριατική μέχρι τον Βόσπορο. Η ιστορία της στο πέρασμα των αιώνων ήταν περιπετειώδης και δεν ήταν λίγες οι φορές που ο δρόμος κόπηκε και τμήματά του έπεσαν σε αχρηστία, αλλά όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν η Εγνατία αναβίωνε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της εκάστοτε κεντρικής διοίκησης αλλά και των ιδιωτών που την διέσχιζαν είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε ως περιηγητές.

Την αυτοκρατορική αυτή λεωφόρο ακολούθησαν ανά τους αιώνες στρατοί, αυτοκράτορες, έμποροι, πλανόδιοι θίασοι, μετανάστες και περιηγητές, κάτι που καθιστά την περιδιάβαση τμημάτων της σήμερα μια συγκλονιστική εμπειρία. Οι ξένοι ταξιδιώτες μάς άφησαν πολύτιμες μαρτυρίες όχι μόνο για την ίδια την οδό αλλά για τα μέρη από τα οποία περνούσε και τους λαούς που ένωνε.

Η έκδοση, εκτός από την αρχαιολογική και ιστορική προσέγγιση του θέματος, ταυτόχρονα επιχειρεί ένα εικαστικό οδοιπορικό με σημερινή πλούσια φωτογράφιση στα κατάλοιπα της Εγνατίας, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο, σε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, Ελλάδα, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Τουρκία.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Δημοσθένης ΚούρτοβικΕικόνες που δονούν και εικόνες που πονούν"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"21/2/2009
Τέα ΒασιλειάδουΣυλλεκτικά έργα τέχνης τυπωμένα στο χαρτί..."Ημερησία"463/1/2009
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΛευκώματα για τις γιορτές"Εστία"820/12/2008
Ιστορίες για γουρουνάκια και ρωμαϊκά ταχυδρομεία"Τα Νέα"2615/12/2008
Vivienne NilanVia Egnatia, the road that spanned an empire"Athens Plus"12/12/2008
Έλενα ΓαλανοπούλουΠορτρέτο στο χώρο και το χρόνο"Ελευθεροτυπία"274/12/2008
Δήμητρα ΡουμπούλαΗ οδός του Γένους Εγνάτιους"Έθνος"4/12/2008