Βιβλίο
Γραφή Κατοχής
Το ανέκδοτο "Χειρόγραφο 1943" μαζί με άλλα συναφή και παρεμφερή κείμενα

Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης
Επιμέλεια: Γαβριήλ Ν. Πεντζίκης
Αθήνα
Άγρα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 175
Σχήμα: 32χ21
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-325-780-6
Σημειώσεις: Επετειακή έκδοση για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση και τα δεκαπέντε έτη από την εκδημία του συγγραφέα. Περιλαμβάνεται το χειρόγραφο σε φωτοαναστατική μορφή και σε μεταγραφή, καθώς και άλλα κείμενα και ποιήματα. Σχόλια, επίμετρο: Γαβριήλ Νικολάου Πεντζίκης.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 33.47€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 15-12-2008)
Περίληψη:

Ο τόμος "Γραφή Κατοχής" φέρνει στο φως το μείζονος σημασίας ανέκδοτο "Χειρόγραφο 1943" του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, το οποίο περιλαμβάνει το "Ποίημα της 14ης Ιουλίου", σημειώσεις για το υλικό που χρησιμοποιήθηκε στη σύνθεσή του, σημειώσεις παράλληλων αναγνωσμάτων του συγγραφέα, και ολόκληρη τη σειρά ποιημάτων "Φωτογραφίες", που παρέμενε ανέκδοτη στο σύνολο της μέχρι σήμερα. Η έκδοση του χειρογράφου πλαισιώνεται με παράθεση κειμένων, ανέκδοτων και δημοσιευμένων, που αναφέρονται στην Κατοχή και βοηθούν την επαρκέστερη ανάγνωση του χειρογράφου ή επιτρέπουν την ανίχνευση μεταγενεστέρων επεμβάσεων και επεξεργασίας. Ως εκ τούτου, ο παρών τόμος μπορεί να θεωρηθεί ως η πρώτη απόπειρα θεματικής παρουσίασης και ανθολόγησης κειμένων του συγγραφέα με τρόπο ώστε να ευοδώνεται η μεταξύ τους διάδραση.

Ο τόμος "Γραφή Κατοχής" είναι επετειακή έκδοση για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του συγγραφέα και τα δεκαπέντε από την εκδημία του και το "Χειρόγραφο 1943" παρουσιάζεται σε πανομοιότυπο. Τα χειρόγραφα ενός συγγραφέα επέχουν θέση λειψάνων αξίων τιμής και προσκύνησης· πέρα από θεματική ανθολόγηση, η "Γραφή Κατοχής" φιλοδοξεί να αποτελέσει μια κομψή λειψανοθήκη, προσφέροντας στον αναγνώστη τη δυνατότητα να συμπροσκυνήσει άξια λείψανα. Με αυτόν τον τρόπο η αναπόφευκτη για την πραγματοποίηση της έκδοσης τυμβωρυχία μπορεί να καθαγιαστεί ως ανακομιδή.

Γαβριήλ Νικολάου Πεντζίκης

Κριτικές - Παρουσιάσεις: