Βιβλίο
Paul Celan
Ποιητής, επιζών, Εβραίος

John Felstiner
Μετάφραση: Ιωάννα Αβραμίδου
Αθήνα
Νεφέλη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 582
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-211-714-9
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Paul Celan: Poet, Survivor, Jew
Βιογραφίες
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 29.05€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 17-12-2008)
Περίληψη:

Ο Πάουλ Τσέλαν, γερμανόγλωσσος Εβραίος, υπήρξε αναμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς ποιητές της Ευρώπης. Στην παρούσα βιογραφία, η οποία είναι γραμμένη με άρτια γνώση του πρωτογενούς υλικού αλλά και ύστερα από ενδελεχή έρευνα των πάσης φύσεως πηγών, ο Τζων Φέλστινερ επιχειρεί, μέσα από την ανασύνθεση του πολυκύμαντου βίου του Τσέλαν -στον οποίο κεντρική θέση κατέχει η δραματική εμπειρία του Ολοκαυτώματος-, να φωτίσει πρωτίστως το έργο.

Οργανώνοντας το βιβλίο σε αυστηρά χρονολογική βάση, παρακολουθεί την πορεία γένεσης και διαμόρφωσης του ποιητικού αλλά και του πεζογραφικού και του μεταφραστικού έργου του Τσέλαν, αναδεικνύοντας συγχρόνως τη βαθιά σχέση του με τη Βίβλο και την εβραϊκή μυστικιστική παράδοση, στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη διερεύνηση της «εβραϊκότητας» του ποιητή. Αναλυτική αναφορά γίνεται, επίσης, στον διάλογό του με τη ρομαντική και τη μεταρομαντική γερμανόγλωσση λογοτεχνία, τη σύγχρονη γερμανική φιλοσοφία, καθώς και με τις νεωτερικές και πρωτοποριακές τάσεις της ποίησης του 20ού αιώνα.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου παρακολουθούμε, τέλος, την εναγώνια προσπάθεια του ποιητή για την κατάκτηση του εκφραστικού του οργάνου: τη δημιουργία μιας γλώσσας άκρως αφαιρετικής και συνάμα υποβλητικής, ��ιας γλώσσας που βρίθει από τολμηρές, υπερρεαλιστικής φύσεως εικόνες, η οποία είναι συγχρόνως ερμητική και απολύτως διαυγής.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Σταυρούλα ΣκαλίδηΤο ανεξίτηλο ίχνος της Ιστορίας στην ποιητική δημιουργία"Βραδυνή"1620/12/2008
Κατερίνα ΣχινάΚλασικοί παραμυθάδες ή εναλλακτικές διαδρομές;"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"5321212/12/2008
Γιάννης Ασδραχάς"Paul Celan Ποιητής, επιζών εβραίος""Εξπρές"3730/11/2008