Βιβλίο
Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια των Παιδιών: Τέχνη

Συλλογικό έργο
Laura Tassi
Dorotea Garozzo
Maria Rosaria Baldin
Sara Formaggio
Monica Gianfreda
Επιμέλεια: Matteo Faglia
Επιμέλεια: Beniamino Sidoti
Μετάφραση: Δήμητρα Παπαβασιλείου
Επιμέλεια: Ανδρέας Παππάς
Ευθύνη Σειράς: Βασίλης Μηνακάκης
Αθήνα
Η Καθημερινή
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 288
Σχήμα: 27χ22
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Βιβλιοθήκη Γνώσης
Α/Α Τόμου: 14
Αριθμός Τόμων: 14
Σημειώσεις: Copyright: Istituto Geografico De Agostini S.p.A. 2008. Κείμενα και σύνταξη: Studio Calipso s.n.c. Επιμέλεια ελλ. έκδοσης: Ανδρέας Παππάς (επιμελητής εκδόσεων τέχνης). Παραγωγή: Explorer. Εκτύπωση & βιβλιοδεσία: Tavasli. Ημερομηνία 1ης κυκλοφορίας: 19.12.2008.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 19-12-2008)
Περίληψη:

Πόσο βιαστικοί αποδειχθήκαμε στις εύκολες προφητείες μας! Εκεί που είχαμε προδικάσει τον θάνατο της παιδαγωγικής εγκυκλοπαίδειας, έκπληκτοι και αμήχανοι μαζί μπροστά στην επέλαση του Ίντερνετ, έρχεται το 2008 και η "Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια των Παιδιών" για να μας δείξει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς όπως τα φανταστήκαμε πριν από 10 ή 15 χρόνια.

Κι αφού δόθηκαν απαντήσεις στα πιο ζωτικά ερωτήματα (η έντυπη γνώση όχι μόνο δεν πέθανε αλλά αποδεικνύει διαρκώς ότι κατέχει τη δύναμη να επανεφεύρει τρόπους για να συντηρεί αμείωτη τη μοναδική συγκίνηση που προσφέρει η επαφή με το χαρτί) υπήρχε μόνο ένας δρόμος: ο δρόμος της ανανέωσης και του εκσυγχρονισμού. Οι παιδαγωγικές εγκυκλοπαίδειες, υποχρεωμένες να ικανοποιήσουν τις ανάγκες για γνώση σ' ένα ανταγωνιστικό ψηφιακό περιβάλλον, όφειλαν να επανεφεύρουν τον εαυτό τους. Και η "Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια των Παιδιών", την έκδοση της οποίας αναλαμβάνει η "Καθημερινή", υπηρέτησε ακριβώς αυτόν τον στόχο. Επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε μια εγκυκλοπαίδεια που απευθύνεται εξίσου σε μαθητές κι ενήλικες. Έτσι εξηγείται η μεγάλη της επιτυχία στη χώρα καταγωγής της, την Ιταλία, αλλά και η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου η "Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια των Παιδιών" κυκλοφόρησε.

Καταρχάς είναι η δομή της, καθώς συγκεντρώνει τρία διαφορετικά είδη βιβλίων σε ένα: το λεξικό (οι λέξεις-κλειδιά, τα λήμματα, παρατίθενται αλφαβητικά και περιλαμβάνουν πολλές παραπομπές), οι θεματικές αναφορές που σας επιτρέπουν να γνωρίσετε καλύτερα το θέμα του κάθε τόμου και, τέλος, εντυπωσιακές φωτογραφικές περιηγήσεις.

Η σύνταξη και η εικονογράφησή της ολοκληρώθηκαν εντός του 2008, έχοντας συμπεριλάβει κυριολεκτικά "επί του πιεστηρίου" ακόμα και την πιο πρόσφατη τάση κι εξέλιξη στην κοινωνία, στην επιστήμη, στην πολιτική, στις διεθνείς σχέσεις, στον πολιτισμό, πληροφορίες που διαβάσατε μόλις χθες στην εφημερίδα σας. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην αισθητική και στον τρόπο παρουσίασης του υλικού ο οποίος και ακολουθεί τις πιο μοντέρνες σελιδοποιητικές και μαθησιακές απόψεις. Η επιστημονική, γλωσσική και εικαστική φροντίδα της υποστηρίχτηκε από μια πλειάδα ειδικών και υψηλού επιπέδου επιστημόνων, επιμελητών και γραφιστών. Περιλαμβάνει όλο τον πλούτο των θεμάτων που απασχολούν τα παιδιά, με εκλαϊκευμένο (αλλά όχι τετριμμένο και απλοϊκό) τρόπο και σε συνδυασμό με πλουσιότατη και ιδιαίτερα ελκυστική εικονογράφηση. Η "Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια των Παιδιών" μας μαθαίνει ξανά να διαβάζουμε και να αξιοποιούμε το μοναδικό αυτό εργαλείο εκπαίδευσης και γνώσης εμπλουτίζοντας μια μοναδική εμπειρία ανάγνωσης που τόσο μας είχε λείψει.

Τρεις ενότητες

Το λεξικό

Στο λεξικό, τα λήμματα παρατίθενται αλφαβητικά και περιλαμβάνουν πολλές παραπομπές σε άλλες λέξεις-κλειδιά. Έτσι, "ταξιδεύοντας" από λέξη σε λέξη, μπορείτε να ανακαλύψετε οτιδήποτε σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο θέμα. Το λεξικό συνοδεύεται από πολλά σχέδια και φωτογραφίες, που σας εξασφαλίζουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του θέματος που διαπραγματεύεται ο κάθε τόμος, από κατατοπιστικές λεζάντες που εμπλουτίζουν τις γνώσεις σας και από ειδικά πλαίσια, τα οποία αναφέρονται στην ετυμολογία ή στην ιστορική διάσταση ορισμένων λημμάτων.

Γνωριμία με...

Εδώ μπορείτε να εμβαθύνετε τις γνώσεις σας για διάφορες πλευρές του θέματος που εξετάζει ο κάθε τόμος. Οι πληροφορίες δίνονται με απλό και σαφή τρόπο, συνοδεύονται από πλούσια εικονογράφηση και ειδικά πλαίσια, και διατάσσονται σε δισέλιδα που μπορούν να διαβαστούν το ένα μετά το άλλο ή τμηματικά. Θα βρείτε επίσης ρεκόρ, παράξενα χαρακτηριστικά και σημαντικές χρονολογίες, καθώς και βιβλία και ταινίες που αναφέρονται στο θέμα του τόμου.

Φωτογραφικές περιηγήσεις

Εδώ θα βρείτε πολλές και θεαματικές εικόνες απ' όλο τον κόσμο, που αποτυπώνουν με εντυπωσιακό τρόπο στοιχεία σχετικά με το θέμα του τόμου.

Η ελληνική ομάδα

H επιστημονική, γλωσσική και εικαστική φροντίδα της "Μεγάλης Εγκυκλοπαίδειας των Παιδιών" έχει υποστηριχθεί από μια πλειάδα ειδικών, έμπειρων και υψηλού επιπέδου επιστημόνων, μεταφραστών, επιμελητών και γραφιστών. Ανάμεσα στους επιστήμονες που επιμελήθηκαν τους τόμους της εγκυκλοπαίδειας, περιλαμβάνονται οι: Αθ. Κατερινόπουλος (αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής Μουσείου Ορυκτολογίας και Πετρολογίας), Ι. Δαγκλής (διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και πρόεδρος του Τμήματος Ποιότητας της Εκπαίδευσης), Γ. Σφήκας (πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης), Β. Δουβίτσας (πρώην διευθυντής σύνταξης της εγκυκλοπαίδειας "Δομή"), A. Παππάς (επιμελητής εκδόσεων τέχνης), Κ. Δεληγιάννης (φυσικός, Msc), Μ. Ρίζος (γιατρός, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν), Mαρία - Ζωή Πετροπούλου (ιστορικός, M.St., D.Phil. Oxon.), Π. Στανγκανέλλης (ιστορικός, υποψήφιος διδάκτωρ) κ.ά. Η μετάφραση των τόμων της εγκυκλοπαίδειας έγινε από τους Φανή Γαϊδατζή, Τζένη Μπαριάμη, Ειρήνη Δουλάμη, Φίλιππο Παππά, Πέτρο Στανγκανέλλη, Ηλιοφώτιστη Παπαστεφάνου, Στέλλα Πεκιαρίδη, Δήμητρα Παπαβασιλείου και από τους συνεργάτες του γραφείου μετάφρασης και διερμηνείας COM Ν. Πρατσίνης - Κ. Ζησίμο��.

Τέχνη

Ο κόσμος των εικαστικών τεχνών (ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική), μέσα από τους κορυφαίους δημιουργούς, τα κινήματα, τα μνημεία και τα έργα που άφησαν εποχή και εντυπωσιάζουν ακόμη και σήμερα.