Βιβλίο
Εικαστικό πανόραμα στην Ελλάδα 3: Και τώρα;
Visual Arts in Greece 3: And Now?

Χριστίνα Πετρηνού
Γιώτα Κωνσταντάτου
Μετάφραση: Άννα Μυκονιάτη
Μετάφραση: Ειρήνη Παπακωνσταντίνου
Μετάφραση: Μενέλαος Σταματέλος
Μετάφραση: Αγγελική Χαριστού
Καλλιτέχνης: Jonathan Callan
Καλλιτέχνης: Jan Fabre
Καλλιτέχνης: Maria Finn
Καλλιτέχνης: Sam Herbert
Καλλιτέχνης: Ruby Osorio
Καλλιτέχνης: Hrair Sarkissian
Καλλιτέχνης: Su-Mei Tse
Καλλιτέχνης: Νίκος Αλεξίου
Καλλιτέχνης: Κατερίνα Αποστολίδου
Καλλιτέχνης: Κωστής Βελώνης
Καλλιτέχνης: Αικατερίνη Γενησιάν
Καλλιτέχνης: Γιώργης Γερόλυμπος
Καλλιτέχνης: Λίνα Θεοδώρου
Καλλιτέχνης: Λίζη Καλλιγά
Καλλιτέχνης: Πάνος Κοκκινιάς
Καλλιτέχνης: Αλέξης Κυριτσόπουλος
Καλλιτέχνης: Νίκος Μάρκου
Καλλιτέχνης: Ειρήνη Μίγα
Καλλιτέχνης: Κώστας Μπασάνος
Καλλιτέχνης: Νίκος Ναυρίδης
Καλλιτέχνης: Ζάφος Ξαγοράρης
Καλλιτέχνης: Λήδα Παπακωνσταντίνου
Καλλιτέχνης: κ.ά.
Θεσσαλονίκη
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 155
Σχήμα: 24χ16
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-89534-8-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Σημειώσεις: Κατάλογος έκθεσης στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, μεταξύ 17 Δεκεμβρίου 2008 - 22 Φεβρουαρίου 2009. Χαιρετισμοί: Μιχάλης Λιάπης, Υπουργός Πολιτισμού, Μαρία Τσαντόνογλου, διευθύντρια Κ.Μ.Σ.Τ. Εισαγωγή: Χριστίνα Πετρηνού, ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 25.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 04-01-2013)
Περίληψη:

[...] Και τώρα; "Εικαστικό Πανόραμα στην Ελλάδα 2008". Η συγκεκριμένη έκθεση προβάλλει τις καλύτερες στιγμές της εκθεσιακής χρονιάς που ολοκληρώθηκε. Μερικά από τα κριτήρια που έθεσα ως προς τις επιλογές μου ήταν το γεγονός ότι ήθελα να με καθοδηγήσουν πρωτίστως τα έργα. Κατόπιν με ενδιέφερε τόσο το διεθνές προφίλ της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα μέσα από παρουσιάσεις έργων ξένων καλλιτεχνών όσο και η συμμετοχή Ελλήνων καλλιτεχνών στο εξωτερικό τόσο σε γκαλερί όσο και σε διεθνείς εκθέσεις. Και βέβαια η σύγχρονη σκηνή έτσι όπως διαμορφώνεται στη χώρα μας. Θα ήταν άδικο να μιλήσουμε στην έκθεση αυτή για γενιές, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι καλλιτέχνες ανήκουν εκεί γύρω στην δεκαετία των σαραντάρηδων.
Από τις επιλογές μου φαίνεται πως η σύγχρονη σκηνή, παίρνοντας ως βάση το χρονικό πλαίσιο που έθετε ο προβληματισμός της έκθεσης, δίνει μεγάλη έμφαση στη φωτογραφία ξεπερνώντας τους ανασταλτικούς παράγοντες του παρελθόντος. Ακόμη το σχέδιο μοιάζει να αυτονομείται και να λαμβάνει μια σημαντική θέση ως εικαστική έκφραση. Στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται ένας σημαντικός αριθμός έργων σε βίντεο, τάση που είδαμε να διαφαίνεται και στην Μπιενάλε της Αθήνας. Η γλυπτική αν και εμφανίζεται με διακριτικό τρόπο, εν τούτοις φέρει όπα τα ανανεωτικά στοιχεία που την καθορίζουν ευρηματικά σύγχρονη. Τέλος υπάρχουν μια σειρά από εγκαταστάσεις πολυμέσων απλά και μέσα καταγραφής εφήμερων δράσεων. Στόχος αυτού του πολιτιστικού εκλεκτισμού είναι να αναδείξει πολύπλευρους τρόπους έκφρασης, οι οποίοι διευρύνουν τον ορισμό της τέχνης.

(από την εισαγωγή, Χριστίνα Πετρηνού)