Βιβλίο
Art & Nature
Περιβάλλον - Δράση '08

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης
Επιμέλεια: Μιχάλης Γκανάς
Καλλιτέχνης: Κώστας Τσόκλης
Καλλιτέχνης: Τάκις
Καλλιτέχνης: Χρύσα
Καλλιτέχνης: Παύλος
Καλλιτέχνης: Κωνσταντίνος Ξενάκης
Καλλιτέχνης: Γιάννης Αβραμίδης
Καλλιτέχνης: Δημήτρης Αληθεινός
Καλλιτέχνης: Χρίστος Καράς
Καλλιτέχνης: Δημήτρης Μυταράς
Καλλιτέχνης: Γιάννης Παρμακέλης
Καλλιτέχνης: Μιχάλης Μανουσάκης
Καλλιτέχνης: Γιάννης Ψυχοπαίδης
Καλλιτέχνης: Αχιλλέας Δρούγκας
Καλλιτέχνης: Δημοσθένης Σκουλάκης
Καλλιτέχνης: Όπυ Ζούνη
Καλλιτέχνης: Γιώργος Λάππας
Καλλιτέχνης: Τέτα Μακρή
Καλλιτέχνης: Νάκης Παναγιωτίδης
Καλλιτέχνης: Μανώλης Μπαμπούσης
Καλλιτέχνης: Βάνα Ξένου
Καλλιτέχνης: Γιώργος Λαζόγκας
Καλλιτέχνης: Κώστας Πανιάρας
Καλλιτέχνης: Σωτήρης Σόρογκας
Καλλιτέχνης: Χρήστος Μποκόρος
Καλλιτέχνης: Μαρκ Χατζηπατέρας
Καλλιτέχνης: Μάριος Σπηλιόπουλος
Καλλιτέχνης: Μίλτος Μανέτας
Καλλιτέχνης: Δανάη Στράτου
Καλλιτέχνης: Γιώργος Γυπαράκης
Καλλιτέχνης: Παντελής Χανδρής
Καλλιτέχνης: Μανώλης Χάρος
Καλλιτέχνης: Κορνήλιος Γραμμένος
Καλλιτέχνης: Καμίλο Νόλλας
Καλλιτέχνης: Στέφανος Νόλλας
Καλλιτέχνης: κ.ά.
Αθήνα
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.)
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 236
Σχήμα: 22χ22
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7284-22-8
Σημειώσεις: Κατάλογος έκθεσης στο Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑA, Βίλα Καζούλη), μεταξύ 8.12.2008 - 16.1.2009. Πρόλογος: Γιώργος Σουφλιάς, Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Επιλογή ποιητικών κειμένων: Μιχάλης Γκανάς. Δωρεάν διάθεση.
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Το περιβάλλον και ο πολιτισμός αποτελούν έννοιες απολύτως αλληλένδετες στην ανθρώπινη ιστορία. Δεν αποτυπώνουν μόνο τη διαδρομή και τη δράση του ανθρώπου στον κόσμο, αλλά καθορίζουν απόλυτα την ίδια του τη ζωή και την ποιότητά της.

Η προστασία, επομένως, του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας αποτελεί την προτεραιότητά μας γιατί διαφυλάσσει την κοινωνική συνοχή και την ποιότητα ζωής όλων μας. Είναι όμως μια υπόθεση που δεν ανήκει προνομιακά σε μια μόνο μερίδα ανθρώπων, αλλά μας αφορά όλους ανεξαιρέτως. Το κοινώς λεγόμενο "σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά" φαίνεται ότι θα χαρακτηρίσει στον 21ο αιώνα τη φιλοσοφία της περιβαλλοντικής δράσης απέναντι στην παγκόσμια πρόκληση των κλιματικών αλλαγών. [...]

Η παρέμβαση "Περιβάλλον - Δράση '08: Άνθρωπος - Φύση - Πόλη" που διοργανώνει το ΥΠΕΧΩΔΕ χρησιμοποιεί ως όχημα την Τέχνη για να μας ευαισθητοποιήσει και να μας συμφιλιώσει με την έννοια της ατομικής μας ευθύνης, εγκαινιάζοντας έναν ακόμη δίαυλο επικοινωνίας που θα κάνει τον πολίτη συμμέτοχο στη διαρκή προσπάθεια για την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας.

Μέσα από ευρηματικές και ευφάνταστες περιγραφές, από πληθώρα υλικών και εκφραστικών μέσων, οι σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση προσφέρουν μια διαφορετική και πρωτότυπη οπτική. Τοποθετούν το περιβάλλον σε ρόλο πρωταγωνιστικό και βοηθούν το θεατή, νηφάλια και καθαρά, να δει τον κόσμο μας. Ας συμμετάσχουμε όλοι μας σε τούτο τον πρωτότυπο εικαστικό διάλογο για τη Φύση.

Γιώργος Σουφλιάς


Η χειρόγραφη "Μικρή προσωπική ανθολογία" του Μιχάλη Γκανά, που προτάσσεται του καταλόγου των έργων, περιλαμβάνει ποιήματα των Διονυσίου Σολωμού, Κώστα Κρυστάλλη, Κ.Π. Καβάφη, Κωστή Παλαμά, Άγγελου Σικελιανού, Κώστα Βάρναλη, Αλέξανδρου Μπάρα, Ανδρέα Εμπειρίκου, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Γκάτσου, Κώστα Μόντη, Γιώργη Παυλόπουλου, Μίλτου Σαχτούρη, Άρη Αλεξάνδρου, Μιχάλη Κατσαρού, Νίκου Καρούζου, Μάρκου Μέσκου, Κικής Δημουλά, Τάσου Πορφύρη, Αργύρη Χιόνη, Γιάννη Υφαντή, Χρήστου Μπράβου, Πάνου Κυπαρίσση, Δήμητρας Χριστοδούλου, Λευτέρη Πούλιου, Γιάννη Κοντού, Διονύση Καψάλη, Γιάννη Ζαρκάδη, Δημήτρη Κοσμόπουλου, Ανθής Λεούση, και ένα δημοτικό τραγούδι.