Βιβλίο
Απομνημονεύματα και συνταγές για τον θείο, το Πριερέ και το μπιστρό

Λιούμπα Γκουρτζίεφ
Marina C. Bear
Μετάφραση: Στρατής Παπαναγιώτου
Επιμέλεια: Μαρία Αραποστάθη
Αθήνα
Πτερόεσσα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 156
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7982-25-4
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: A Memoir with Recipes
Κυκλοφορεί
Τιμή: 18.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 24-01-2011)
Περίληψη:

Σαν παιδί, η Λιούμπα Γκουρτζίεφ το έσκασε από την επαναστατική Ρωσία μαζί με την οικογένειά της για να βρουν καταφύγιο στην πνευματική σχολή του θείου της Γ. Ι. Γκουρτζίεφ, στη Γαλλία. Εκεί στο Πριερέ κοντά στο Φοντενεμπλό, η Λιούμπα μεγάλωσε ανάμεσα σε καλλιτέχνες, διανοούμενους, και πολιτικούς, όπως η Κάθριν Μάνσφηλντ, ο Μπέρτραντ Ράσσελ, και ο Φράνκλιν Ρούζβελτ, που έρχονταν αναζητώντας τις γνώσεις του θείου της Γκουρτζίεφ γύρω από το θησαυρό της ανατολικής σοφίας.

Εδώ βρίσκεται μία προσωπική κατάθεση εκείνου του συναρπαστικού νοικοκυριού - πατριαρχικό, γοητευτικό, απαιτητικό και διαφωτιστικό, όλα την ίδια στιγμή. Στο Πριερέ, η Λιούμπα έμαθε τα μυστικά της κουζίνας για τα οποία την λάτρεψαν τα χρόνια που επρόκειτο να έρθουν. Σαν ιδιοκτήτρια του μπιστρό της, που υπήρξε σταθμός στην κοινωνική σκηνή του Λονδίνου για πάνω από τρεις δεκαετίες, σερβίριζε τους πάντες, από καλλιτέχνες που λιμοκτονούσαν μέχρι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, με την γενναιόδωρη καρδιά της και τα πλούσια εδέσματα που είχε μάθει εκεί, και μερικά από τα οποία ήταν τα αγαπημένα του θείου της.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Γιόλα Αργυροπούλου-ΠαπαδοπούλουΑπομνημονεύματα και συνταγές για τον θείο, το Πριερέ και το μπιστρόΠεριοδικό "Τηλέραμα"18/4/2009