Βιβλίο
Ιστορία των μετρήσεων

Andrew Robinson
Μετάφραση: Γεώργιος Ζαρρής
Επιμέλεια: Άννα Βλαχοδήμου
Αθήνα
Polaris
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 224
Σχήμα: 26χ20
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-88765-9-0
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The Story of Measurement
Περιέχει Βιβλιογραφία
Εικονογράφηση: ΝΑΙ
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 44.20€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 23-01-2009)
Περίληψη:

Οι μετρήσεις έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση των κοινωνιών, στη διακυβέρνηση των κρατών και στην πρόοδο που σημειώθηκε από την αυγή του πολιτισμού. Μήκος, επιφάνεια, όγκος, γωνία, βάρος, αξία, γλώσσα, και χρόνος ποσοτικοποιήθηκαν και συστηματοποιήθηκαν για να σημειωθούν τα όρια της γης, να αναπτυχθούν οι καλλιέργειες, να κατασκευαστούν παλάτια, να ξεκινήσει το εμπόριο αγαθών, να επιβληθούν φόροι, να δημιουργηθούν αρχεία και να διοργανωθούν γιορτές. Με την συμβολή της επιστήμης οι μετρήσεις οδήγησαν στο σύγχρονο κόσμο των αυτόματων ταμειακών μηχανών, των τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων και των σαρωτών εγκεφάλου. Ρυθμίζουν, είτε μας αρέσει είτε όχι, σχεδόν κάθε πλευρά της ζωής μας, μέσω των εξετάσεων, των επιτοκίων, των ιατρικών συνταγών και των σφυγμομετρήσεων της κοινής γνώμης.

Η "Ιστορία των Μετρήσεων" είναι η πρώτη πλήρως εικονογραφημένη επισκόπηση που καλύπτει το συγκεκριμένο θέμα. Σε αυτή την επιστημονικά έγκυρη μελέτη διασαφηνίζονται οι ιδέες πίσω από τις μονάδες και τα όργανα μέτρησης και παρουσιάζονται οι εφαρμογές πού βρίσκουν στο σύμπαν -στα ηλεκτρόνια, στη Γη και στους αστέρες -αλλά και στο ανθρώπινο σώμα και στο νου.

Στο βιβλίο αυτό, που εν μέρει συνιστά μια γοητευτική ιστορία και εν μέρει έχει επιστημονικό χαρακτήρα, διερευνάται οτιδήποτε μετρήσιμο -από την θερμοκρασία, τους σεισμούς και την ραδιενέργεια έως την μουσική, το αίμα και τις κοινωνικές συμπεριφορές- καθώς και η καθιέρωση του μετρικού συστήματος την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης. Είναι μια εξιστόρηση μέσω της οποίας ο αναγνώστης μεταφέρεται από τους γαλαξίες -με την βοήθεια του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Χαμπλ -στα σύνορα του γνωστού κόσμου και στα μύχια του νου- με τα τεστ νοημοσύνης.

Όποιος ενδιαφέρεται για τον ρόλο που διαδραματίζει η επιστήμη στην καθημερινή ζωή θα βρει εύληπτες και συχνά διασκεδαστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που τον απασχολούν και αφορούν στο πώς μετριούνται ο άνθρωπος, ο πλανήτης και το σύμπαν.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Διονύσης Ν. ΜουσμούτηςΙστορία των μετρήσεωνΠεριοδικό "Ιστορία"490Απρίλιος 2009
Ευθύμιος ΝικολαΐδηςΗ μεγάλη περιπέτεια των μετρήσεων"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"29/3/2009
Σίσσυ ΠαπαδάκηΓράφω και μετρώ"Realnews"8/3/2009
"Βιτρίνα"Ιστορία των μετρήσεωνΠεριοδικό "Index"27Δεκέμβριος 2008-Ιανουάριος 2009
Τάσος ΚαφαντάρηςΜέτρον πάντων άνθρωπος"Το Βήμα"1123/11/2008