Βιβλίο
Η μοναξιά στον εικοστό πρώτο αιώνα

Marie - France Hirigoyen
Μετάφραση: Έφη Κορομηλά
Αθήνα
Εκδόσεις Πατάκη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 280
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-16-2955-1
Γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Les nouvelles solitudes
Πρακτικοί Οδηγοί
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 17.33€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 02-03-2012)
Περίληψη:

Σε όλες τις αναπτυγμένες κοινωνίες η μοναξιά έχει πάρει διαστάσεις κοινωνικού φαινομένου. Ενώ τα άτομα έρχονται σε πολλαπλές και ποικίλες επαφές, όλο και περισσότερα αισθάνονται ένα οδυνηρό αίσθημα απομόνωσης. Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να ζήσουν μόνοι. Σ' αυτό το βιβλίο, που περιλαμβάνει πολλά παραδείγματα από την επιστημονική εμπειρία της, η Marie - France Hirigoyen δείχνει ότι η σημερινή πραγματικότητα είναι καρπός βαθιάς μεταλλαγής των σχέσεων ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες και πως οι εξελίξεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Αν και οι γυναίκες απέκτησαν επιτέλους ανεξαρτησία τόσο στον τομέα της εργασίας όσο και της σεξουαλικότητας, η χειραφέτησή τους δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί στη συλλογική νοοτροπία. Το γεγονός αυτό προκαλεί κρίση των ρόλων των φίλων και αστάθεια των στενών προσωπικών δεσμών: ένας στους δύο γάμους καταλήγει σε χωρισμό, κυρίως με πρωτοβουλία των γυναικών. Διαπιστώνουμε επίσης ότι οι σχέσεις των ζευγαριών έχουν γίνει σκληρότερες, πράγμα που αντανακλά την ανταγωνιστικότητα και την απανθρωπιά του κόσμου της εργασίας. Όσο για την παραδοσιακή "επένδυση" στην ερωτική σχέση, συνοδεύεται πλέον από την όλο και πιο διαδεδομένη πρακτική του "ζευγαριού περιορισμένου χρόνου".

Οι περίοδοι μοναξιάς και σεξουαλικής εποχής παρατείνονται και οδηγούν σε συχνότερη καταφυγή στα ηλεκτρονικά site γνωριμιών, καθώς και σε "νέες θεραπείες", οι οποίες τις περισσότερες φορές η μοναξιά μπορεί να προσφέρει ενεργητικότητα και έμπνευση: σε οποιαδήποτε ηλικία, η επιλεγμένη μοναχικότητα μπορεί να αποβεί πηγή πληρότητας, ένας τρόπος για να ξεφύγει κανείς από τις επιφανειακές αξίες μιας κοινωνίας στην οποία κυριαρχούν ο ναρκισσισμός και η λατρεία της μέγιστης αποδοτικότητας.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Γιόλα Αργυροπούλου-ΠαπαδοπούλουΗ μοναξιά στον εικοστό πρώτο αιώναΠεριοδικό "Τηλέραμα"4/7/2009
Τούλα ΡεπαπήΗ μοναξιά στον εικοστό πρώτο αιώναwww.diavasame.grΙούνιος 2009
Γιώργος Χ. ΠαπασωτηρίουΗ τυραννία της Συμβολικής Τάξης και η μοναξιά"Βραδυνή"2/5/2009
Γιάννης ΑσδραχάςΗ ασθένεια του αιώνα μας με το μάτι μιας ψυχιάτρου"Εξπρές"1/3/2009
Σόφη ΛούκαΗ μοναξιά στον εικοστό πρώτο αιώνα"Βραδυνή"22/2/2009