Βιβλίο
Παιδική παχυσαρκία
Ένας πλήρης οδηγός σχετικά με το βάρος, τη διατροφή και τη φυσική κατάσταση

Rachel Pryke
Επιμέλεια: Ε. Μαγκλάρα - Κατσιλάμπρου
Επιμέλεια: Α. Τσαρούχη
Αθήνα
Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 280
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-452-066-4
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 25.48€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 04-02-2009)
Περίληψη:

Το πρόβλημα της διατροφής των παιδιών έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στη χώρα μας, ορατές ακόμα και στο άπειρο μάτι. Απαραίτητη είναι πια η διατροφική εκπαίδευση των παιδιών, αλλά και των γονέων και όσων άλλων αισθάνονται την ευθύνη να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός υγιεινού προτύπου διατροφής στη νέα γενιά. Ο πολιτισμός μας στο σύνολό του βάλλεται από την παραπληροφόρηση των διαφημίσεων, που αλλοιώνουν καταστροφικά τις προτιμήσεις και σε τελική ανάλυση το ίδιο το σώμα των παιδιών. Σε βοήθεια των γονέων, εκπαιδευτικών, επαγγελματιών υγείας, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου, έρχεται η έμπειρη γιατρός και μητέρα Dr Rachel Pryke, με το βιβλίο της "Παιδική Παχυσαρκία: ένας πλήρης οδηγός σχετικά με το βάρος, τη διατροφή και τη φυσική κατάσταση", που κυκλοφορεί από τις Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ.

Η συγγραφέας είναι ιατρός γενικής ιατρικής, με ειδικό ενδιαφέρον στην οικογενειακή ιατρική, στην υγεία των γυναικών και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Ειδικεύτηκε στο King's College του Λονδίνου και σήμερα εργάζεται στο Worcestershire. Παράλληλα, είναι μητέρα τριών παιδιών, συνεπώς η εμπειρία της στο αντικείμενο είναι πλούσια και πολύπλευρη.

Το γεγονός αυτό είναι εμφανές στη δομή της ύλης, που καλύπτει σφαιρικά το αντικείμενο. Καταρχήν έχει εντάξει σ' αυτήν ένα πλούσιο πληροφοριακό υλικό περί τροφών και τροφίμων, σύγχρονο, ενημερωμένο και θεμελιωμένο στις συστάσεις των πλέον έγκυρων βρετανικών και διεθνών υπηρεσιών. Συνεχίζει συνδέοντας την υγιεινή διατροφή με τη σωματική άσκηση, ενώ προσφέρει ουσιαστικές συμβουλές για την προετοιμασία ενός οικογενειακού γεύματος υγιεινού και οικονομικού σε χρόνο και χρήμα. Ιδιαίτερο βάρος δίνει στους τρόπους που μπορούν να εγκατασταθούν ανθυγιεινές συνήθειες διατροφής στην οικογένεια, και βέβαια στους τρόπους αντιστροφής τους. Η ψυχολογική διάσταση του προβλήματος και οι σχετικές μέθοδοι χειρισμού των παχύσαρκων παιδιών εξετάζονται αναλυτικά, προσφέροντας στην οικογένεια απλές και εφικτές προσεγγίσεις για να στρέψει τα παιδιά σε υγιεινές επιλογές, που θα τα συνοδεύουν πιθανότατα σε όλη τους τη ζωή.

Το βιβλίο εξετάζει ακόμα τις λεπτομέρειες της διατροφής, τη συχνότητα και ποσότητα του φαγητού, τη διατροφή κατά ηλικία, ακόμα και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της χορτοφαγικής δίαιτας. Περιλαμβάνει ακόμα μια περιγραφή των συχνότερων παθήσεων και καταστάσεων που σχετίζονται με τη διατροφή και τη φυσική κατάσταση. Η ύλη ολοκληρώνεται με δυο παραρτήματα, που περιέχουν τα διαγράμματα ύψους-βάρους για φυσιολογική ανάπτυξη, καθώς και χρήσιμες πηγές πληροφοριών. Ένα χρήσιμο ευρετήριο θα διευκολύνει τον αναγνώστη στην αναζήτηση συγκεκριμένων θεμάτων.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Γιόλα Αργυροπούλου-ΠαπαδοπούλουΠαιδική παχυσαρκίαΠεριοδικό "Τηλέραμα"24/4/2010
Φίλιππος ΠανταζήςΚαλύτερη λύση η πρόληψη"Αδέσμευτος του Ρίζου"18/4/2009
"Βιτρίνα"Παιδική παχυσαρκίαΠεριοδικό "Index"29Μάρτιος 2009