Βιβλίο
Η μαθηματική συναγωγή του Πάππου του Αλεξανδρέως
Βιβλίο ζ΄

Ευάγγελος Σπανδάγος
Πάππος ο Αλεξανδρεύς
Μεταφραστής: Ευάγγελος Σπανδάγος
Αθήνα
Αίθρα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2005
σ. 432
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-8333-13-0
Γλώσσα πρωτοτύπου: αρχαία ελληνικά
Έργα Αρχαίων Ελλήνων Μαθηματικών και Αστρονόμων
Α/Α Τόμου: 3
Σημειώσεις: Εισαγωγή, απόδοση στη νεοελληνική, επεξηγήσεις, σχόλια, ιστορικά στοιχεία: Ευάγγελος Σπανδάγος. Πρόλογος: Μάρω Παπαθανασίου, δρ, μαθηματικών - δρ. βυζαντινολογίας. Περιλαμβάνεται το πρωτότυπο κείμενο και η μετάφραση στα νέα ελληνικά.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 18.49€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 10-02-2009)
Περίληψη:

[...] Μεγάλη στροφή παρατηρείται τελευταίως προς τη μελέτη της ιστορίας των επιστημών και Ιδιαιτέρως εκείνης των μαθηματικών. Προϋπόθεση όμως για τη σύνταξη πρωτοτύπων μελετών και όχι απλώς άρθρων με παράθεση ιστοριογραφικών αναφορών, αποτελεί η εμπεριστατωμένη μελέτη του αρχαίου κειμένου. Γι' αυτό, η προσπάθεια τού μαθηματικού Ευάγγελου Σπανδάγου για την έκδοση ανέκδοτων έως σήμερα στην Ελλάδα αρχαίων μαθηματικών κειμένων με μετάφραση στα νεοελληνικά και σχόλια δικά του, αποτελεί ουσιαστική προσφορά για την προώθηση της ιστορίας των μαθηματικών στον τόπο μας.
Δεδομένου λοιπόν, ότι ο σωστός τρόπος ερεύνης της ιστορίας των επιστημών -ιδιαιτέρως των μαθηματικών - περνάει μέσα από τη μελέτη των πηγών, η παρούσα πρώτη έκδοση στην Ελλάδα τού πλήρους κειμένου της "Συναγωγής" τού Πάππου, με μετάφραση στη νεοελληνική και σχόλια τού μαθηματικού Ευάγγελου Σπανδάγου, αποτελεί πρόσκληση και πρόκληση ταυτοχρόνως προς την ελληνική μαθηματική κοινότητα για την ουσιαστική μελέτη των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών. [...]

(από τον πρόλογο, Μάρω Παπαθανασίου)