Βιβλίο
"Των κατά το μαθηματικόν χρησίμων εις την Πλάτωνος ανάγνωσιν" του Θέωνος του Σμυρναίου

Ευάγγελος Σπανδάγος
Θέωνας ο Σμυρναίος
Μεταφραστής: Ευάγγελος Σπανδάγος
Αθήνα
Αίθρα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2003
σ. 382
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-8333-07-9
Γλώσσα πρωτοτύπου: αρχαία ελληνικά
Έργα Αρχαίων Ελλήνων Μαθηματικών και Αστρονόμων
Σημειώσεις: Εισαγωγή, απόδοση στη νεοελληνική, επεξηγήσεις, σχόλια, ιστορικά στοιχεία: Ευάγγελος Σπανδάγος. Πρόλογος: Γεωργία Ξανθάκη - Καραμάνου, καθηγήτρια της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων. Περιλαμβάνεται το πρωτότυπο κείμενο και η μετάφραση στα νέα ελληνικά.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 17.32€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 10-02-2009)
Περίληψη:

Το παρόν έργο του Θέωνος του Σμυρναίου μνημονεύεται εκτενέστατα από τους ιστορικούς των μαθηματικών διότι δίνει πολλές πληροφορίες σχετικά με την αριθμητική των Πυθαγορείων, αλλά και τη μουσική και την αστρονομία διαφόρων περιόδων της αρχαίας Ελλάδος. Το έργο διαιρείται σε τέσσερις ενότητες:
Στην "Εισαγωγή", στην "Αριθμητική", στη "Μουσική" και στην ''Αστρονομία". Στην πρώτη ενότητα αναφέρεται n χρησιμότητα των μαθηματικών. Στην "Αριθμητική" γίνεται μια σαφής αναφορά στην Πυθαγόρεια αριθμητική. Στη "Μουσική" παρουσιάζονται όλα σχεδόν τα στοιχεία της θεωρίας της όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί μέχρι την εποχή του Θέωνος. Στην "Αστρονομία", τέλος, εκτίθενται, σε περίληψη πάντα, όλες σχεδόν οι απόψεις των αρχαίων Ελλήνων αστρονόμων σχετικά με την επιστήμη του ουρανού.
Είναι γεγονός ότι ορισμένα από τα θέματα του έργου θίγονται περιληπτικά. Δεν πρέπει όμως να λησμονούμε το σκοπό της συγγραφής του έργου, που είναι η προετοιμασία αυτών που επιθυμούν να μελετήσουν τους πλατωνικού ς διαλόγους. Το γεγονός ότι δεν θίγει σε βάθος τα Πλατωνικά ερωτήματα στα μαθηματικά και την αστρονομία δεν έρχεται σε αντίφαση με το σκοπό του έργου τον οποίο αναφέρει ο τίτλος του. [...]

(από το εισαγωγικό σημείωμα)