Βιβλίο
Η μαθηματική συναγωγή του Πάππου του Αλεξανδρέως
Βιβλίο η΄

Ευάγγελος Σπανδάγος
Πάππος ο Αλεξανδρεύς
Μετάφραση: Ευάγγελος Σπανδάγος
Αθήνα
Αίθρα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2006
σ. 150
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-8333-18-5
Γλώσσα πρωτοτύπου: αρχαία ελληνικά
Έργα Αρχαίων Ελλήνων Μαθηματικών και Αστρονόμων
Α/Α Τόμου: 4
Σημειώσεις: Εισαγωγή, απόδοση στη νεοελληνική, επεξηγήσεις, σχόλια, ιστορικά στοιχεία: Ευάγγελος Σπανδάγος. Πρόλογος: Μάρω Κ. Παπαθανασίου, επ. καθηγήτρια του τμήματος μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Περιλαμβάνεται το πρωτότυπο κείμενο και η μετάφραση στα νέα ελληνικά.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.33€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 10-02-2009)
Περίληψη:

Με την κυκλοφορία του παρόντος τέταρτου και τελευταίου τόμου ολοκληρώνεται η έκδοση της "Συναγωγής" του Πάππου του Αλεξανδρέως, με απόδοση στη νεοελληνική και σχόλια του μαθηματικού Ευαγγέλου Σπανδάγου, στη σειρά των αρχαίων μαθηματικών κειμένων του εκδοτικού οίκου του "Αίθρα". Το πόσο σημαντικό γεγονός για τη μαθηματική κοινότητα αποτελεί η ολοκλήρωση της εκδόσεως αυτής συνάγεται από τη σπουδαιότητα του έργου του Πάππου.
Ο Πάππος, ο οποίος ήκμασε στην Αλεξάνδρεια στα 300 - 350 μ.Χ., είναι ένας από τούς τελευταίους μεγάλους γεωμέτρες της ελληνικής παραδόσεως. Στη "Συναγωγή" του, η οποία αποτελείται οπό οκτώ βιβλία και πρέπει να γράφτηκε περί το 320 μ.Χ.. ο Πάππος δεν σχολιάζει απλώς σπουδαία γεωμετρικά προβλήματα, αλλά διασώζει τις λύσεις που έδωσαν αρχαιότεροι μαθηματικοί παρουσιάζοντας ταυτοχρόνως δικές του βελτιώσεις αυτών των λύσεων, και τέλος διατυπώνει νέες δικές του λύσεις. Γι' αυτόν τον λόγο το έργο του, το οποίο σώθηκε σε ένα και μοναδικό βυζαντινό χειρόγραφο του 12ου αιώνος, τον ελληνικό Βατικανό κώδικα 218, αποτελεί κυριολεκτικώς ένα θησαυρό ιστορικών στοιχείων για τα αρχαία μαθηματικά και την παράδοσή τους στα μέσα του τετάρτου αιώνος. [...]

(από τον πρόλογο, Μάρω Κ. Παπαθανασίου)