Βιβλίο
Βαθειές είναι οι ρίζες...

Δάφνη Σκούρα
Αθήνα
Προσκήνιο
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 281
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-8318-46-5
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 18.15€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 23-02-2009)
Περίληψη:

Έχουν γραφτεί πολλά βιβλία από ηθοποιούς του Ελληνικού Θεάτρου, τα οποία είναι μεν αυτοβιογραφικά (Δ. Μυράτ, Κ. Μουσούρης, Γ. Γληνός, Θ. Κωτσόπουλος, Λ. Καλλέργης κ.ά.), αλλά περιέχουν πολλές πληροφορίες για την πορεία του νεοελληνικού θεάτρου, τους σκηνοθέτες και τους πρωταγωνιστές του.

Το παρόν βιβλίο, αν και αναφέρεται στη θεατρική διαδρομή της συγγραφέως, δεν είναι αυτοβιογραφικό. Αναφέρεται στις ρίζες του θεάτρου γενικότερα και στις ρίζες του νεοελληνικού θεάτρου. Ο τίτλος του είναι παρμένος από μια μεγάλη θεατρική επιτυχία του 1954, που παραμένει ζωηρή στη μνήμη του ελληνικού θεατρικού κοινού μέχρι σήμερα (του αντιρατσιστικού έργου "Βαθειές είναι οι ρίζες"), αλλά ανταποκρίνεται πλήρως στο περιεχόμενο του βιβλίου: Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο, Ρωμαϊκό, Μεσαιωνικό, Ιταλικό (Κομέντια ντελ’ Άρτε), το Γαλλικό, το Γερμανικό, το Σκανδιναβικό, το Ρωσικό Θέατρο και κυρίως στις ρίζες και την εξέλιξη του νεοελληνικού θεάτρου, από τις ελληνικές παροικίες της Ευρώπης και της Οδησσού, την εμφάνιση των πρώτων ελληνικών θιάσων στο ακρωτηριασμένο "Βασίλειον της Ελλάδος" και μέχρι σήμερα.

Σημαντικά είναι τα αφιερώματα στις μεγάλες προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου με τις οποίες συνεργάστηκε η συγγραφέας: Μαρίκας Κοτοπούλη, Δημήτρη Ροντήρη, Τ. Καρούσου, Μάνου Κατράκη, Λυκούργου Καλλέργη, Μήτσου Λυγίζου και Μελίνας Μερκούρη.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Δημήτρης ΓκιώνηςΗθοποιός σημαίνει περιπέτεια"Ελευθεροτυπία"6111/10/2008
Δημήτρης ΧαλιβελάκηςΟι "ρίζες""Βραδυνή"172/8/2008