Βιβλίο
Ο βασιλιάς Ερρίκος ο Στ'
Πρώτο μέρος

Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Μετάφραση: Βασίλης Ρώτας
Μετάφραση: Βούλα Δαμιανάκου
Αθήνα
Άλτερ Εγκο Μ.Μ.Ε. Α.Ε.
2009
σ. 150
Σχήμα: 17χ11
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-469-375-7
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: King Henry VI
Το Βήμα· Shakespeare 32
Σημειώσεις: Επανέκδοση: "Επικαιρότητα", 1990. Εισαγωγή: Βασίλης Ρώτας, Βούλα Δαμιανάκου. Ειδική έκδοση για την εφημερίδα "Το Βήμα". Εκτύπωση, βιβλιοδεσία: Tavasli. Ημερομηνία 1ης κυκλοφορίας: 25.2.2009.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Εξαντλημένο
Περίληψη:

Κοίτα τον τόπο σου, κοίτα την εύφορη Γαλλία και ιδές τις πολιτείες και τα χωριά πώς τα 'χει ρημάξει και παραμορφώσει ο σκληρός εχθρός. Καθώς κοιτάει η μάνα το μωρό της, όταν θάνατος του κλει τ' αβρά ετοιμοθάνατά του μάτια, δες, την καταλύτρα αρρώστια της Γαλλίας· δες τις πληγές, τις πιο αφύσικες πληγές, που 'δωσες στο ίδιο συ στο πονεμένο στήθος της. Ω, γύρισε αλλού την κόψη του σπαθιού σου· χτύπα αυτούς που πληγώνουν, μην πληγώνεις όσους βοηθάν. Μια στάλα αίμα απ' της πατρίδας σου το στήθος θα 'πρεπε να σε θλίβει πιο πολύ από ποτάμια ξένο αίμα: γι' αυτό, γύρνα με πλημμύρα δάκρυα και ξέπλυνε της χώρας σου τα ματωμένα στίγματα.

Όταν ο Τάλμποτ υποτάξει την Γαλλία και σένα σε 'χει φτιάξει όργανο για το κακό, ποιος τότε έξω από τον Άγγλο Ερρίκο θα 'ναι αφέντης; Ενώ εσύ θα πεταχτείς έξω σαν πρόσφυγας....