Βιβλίο
Αποκαλύψεις του Β΄ παγκοσμίου πολέμου
Η καταστροφή της νηοπομπής PQ.17 1942

David Irving
Μετάφραση: Σωτήρης Αγάπιος
Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης
Ευθύνη Σειράς: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης
Αθήνα
Ιωλκός
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 440
Σχήμα: 23χ15
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-426-460-5
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The Destruction of Convoy PQ.17
Πόλεμος και Στρατηγική 21
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 25.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 03-01-2011)
Περίληψη:

Μια μνημειώδης καταγραφή της αγωνιώδους πορείας της νηοπομπής PQ.17 που υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η απήχησή της στις σχέσεις των Δυτικών Συμμάχων με τη Σοβιετική Ένωση (αποδέκτρια του πολυτιμότατου για την πολεμική της προσπάθεια φορτίου της νηοπομπής) παραλίγο να αποβεί ακόμη πιο καταστροφική.

Τις βραδινές ώρες της 4ης Απριλίου 1942, το Βρετανικό Ναυαρχείο διέταξε τη θαυμάσια παραταγμένη και επαρκώς προστατευμένη νηοπομπή να διασκορπιστεί τάχιστα, όπως και τα ανθυποβρυχιακά και αντιαεροπορικά πλοία της συνοδείας της. Οι βρετανικές μυστικές πληροφορίες ήθελαν "λανθασμένα" τη νηοπομπή να απειλείται άμεσα από το πανίσχυρο γερμανικό θωρηκτό "Tirpitz". Τα γερμανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη που εξορμούσαν από τη Νορβηγία και τα υποβρύχια δεν άφησαν την ευκαιρία που τους δόθηκε να πάει χαμένη. Μετέτρεψαν τον Αρκτικό Ωκεανό σε νεκροταφείο ανθρώπων και πλοίων.

Ο συγγραφέας αναζήτησε προσεκτικά τα ίχνη της τύχης των πρωταγωνιστών-θυμάτων αυτού του συγκλονιστικού γεγονότος, ενώ μίλησε και με τα πληρώματα των βομβαρδιστικών και των υποβρυχίων που πέτυχαν τις καταβυθίσεις. Συμβουλεύτηκε τα πλούσια Ναυτικά Αρχεία των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, καθώς και τους φακέλους του Γερμανικού Ναυτικού Επιτελείου και της Γερμανικής Ανώτατης Διοίκησης Αεροπορίας που κατέχουν οι νικητές Σύμμαχοι. Το αποτέλεσμα είναι ένα βιβλίο που ρέει κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη με τις: "Αποκαλύψεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου - Η καταστροφή της νηοπομπής PQ.17".

Η τέταρτη αγγλική έκδοση του έργου (2005) είναι ανανεωμένη και εμπλουτισμένη με πρωτογενές ιστορικό υλικό από τους φακέλους και τα αρχεία των υπηρεσιών διαβιβάσεων και των αποκωδικοποιητών που υπέκλεπταν τις γερμανικές επικοινωνίες. Σ' αυτή στηρίζεται και η παρούσα ελληνική, η οποία περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, χάρτες, αντίγραφα εγγράφων και ευρετήριο προσώπων.

Ο David Irving αποκαλύπτει νέα στοιχεία και γεγονότα και για μια ακόμη φορά προκαλεί το χώρο της ιστορικής έρευνας, τα ΜΜΕ και τους αναγνώστες.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Φοίβος ΟικονομίδηςΗ καταστροφή της νηοπομπής «PQ-17»"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"58027/11/2009
Γιόλα Αργυροπούλου-ΠαπαδοπούλουΑποκαλύψεις του Β΄ παγκοσμίου πολέμουΠεριοδικό "Τηλέραμα"7/11/2009
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΠολεμικές σελίδες"Εστία"19/9/2009
Διονύσης Ν. ΜουσμούτηςΑποκαλύψεις του Β΄ παγκοσμίου πολέμουΠεριοδικό "Ιστορία"486Δεκέμβριος 2008