Βιβλίο
Nanni Moretti
36ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Θωμάς Λιναράς
Επιμέλεια: Αχιλλέας Κυριακίδης
Nanni Moretti
Charles Tesson

Serge Toubiana
Thierry Jousse
Nicolas Saada
Θωμάς Λιναράς
Γιώργος Μπράμος
Γιώργος Τζιώτζιος
Franco Borni
Mirco Garrone
Laura Morante
Sandro Petraglia
Fabio Traversa
Mino Argentieri
Alberto Moravia
Sylvie Trosa
Roberto Silvestra
Goffredo Parise
Jean - Paul Fargier
Lino Micciche
Jean - François Pigoullié
Stefano Lusardi
Alain Philippon
Γιώτα Ιωαννίδου
Tullio Kezich
Piero Spila
Serge Daney
Δημήτρης Μπάμπας
Vincenzo Cerami
Franco La Polla
Αλέξανδρος Μουμτζής
Alberto Arbasino
Σωτήρης Ζήκος
Thierry Clech
Μετάφραση: Γιώτα Ιωαννίδου
Μετάφραση: Έφη Καλλιφατίδη
Μετάφραση: Ελλάς Παπαοικονόμου
Μετάφραση: Μυρτώ Ρηγοπούλου
Μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου
Αθήνα
Εκδόσεις Καστανιώτη
Αριθμός Έκδοσης: 1
1995
σ. 149
Σχήμα: 26χ21
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-03-1431-1
Σημειώσεις: Πρόλογος: Μιχάλης Δημόπουλος, Remo Rapetti (διευθυντής του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και Θεσσαλονίκης).
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Εξαντλημένο
Τιμή: 25.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 22-10-2008)
Περίληψη:

Κατάλογος του αφιερώματος στο έργο του Nanni Moretti που οργανώθηκε απο το 36ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (3-12 Νεομβρίου 1995), το συντονισμό της οποίας είχε ο Θρασύβουλος Γιάτσος.

"Ο Nanni Moretti μπορεί και πρέπει να θεωρηθεί ως ο διάδοχος ή, μάλλον, ο γνησιότερος συνεχιστής μιας κραταιάς παράδοσης που έχουν κληροδοτήσει σκηνοθέτες όπως ο Rossellini, ο Visconti, ο Antonioni κ.ά. και που οδήγησε τον ιταλικό κινηματογράφο στη μεγάλη του άνθηση (από το τέλος του Πολέμου μέχρι της δεκαετίας του '70).

Η πρωτότυπη κινηματογραφική του γλώσσα, η πολιτική του ευαισθησία και η στρατευμένη τέχνη του, η αδιαλλαξία του στις εμπορικές τάσεις που κυριάρχησαν στον κινηματογράφο, κυρίως τις δύο τελευταίες δεκαετίες, τον επέβαλαν στην εκτίμηση του κοινού και της κριτικής.

Ο Moretti είναι σήμερα ο πιο στιβαρός, ίσως, εκπρόσωπος μιας γενιάς ανήσυχων, νέων ιταλών κινηματογραφιστών που, παίρνοντας το νήμα απ' τους μεγάλους δασκάλους του παρελθόντος, διαμορφώνουν το ελπιδοφόρο τοπίο του νέου ιταλικού (αλλά και, γενικότερα, του νέου ευρωπαϊκού) κινηματογράφου.

Σωστά, λοιπόν, έπραξε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να οργανώσει ένα αφιέρωμα και να δώσει στο ελληνικό κοινό, με αυτό το βιβλίο και με την προβολή όλων σχεδόν των ταινιών του, μια πλήρη και τεκμηριωμένη εικόνα του έργου του.

Οι έλληνες κινηματογραφόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να εκτιμήσουν σε βάθος, και μέσα από ταινίες που θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τον σημαντικό ρόλο που ο Moretti -ως σκηνοθέτης, ως ηθοποιός και ως παραγωγός- έχει διαδραματίσει και θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει στον σύγχρονο κινηματογράφο."

Remo Rapetti, διευθυντής του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και Θεσσαλονίκης.