Βιβλίο
Τα ονόματα του πατρός

Ζακ Λακάν
Μετάφραση: Βλάσης Σκολίδης
Ευθύνη Σειράς: Βλάσης Σκολίδης
Αθήνα
Ψυχογιός
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 151
Σχήμα: 24χ16
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-453-020-5
Γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Des Noms-du-Père
Ψυχαναλυτικός Λόγος 6
Σημειώσεις: Επίμετρο: Ζακ - Αλέν Μιλέρ - Σχολιάζοντας το "Ανύπαρκτο σεμινάριο". Εισαγωγή, σημειώσεις: Βλάσης Σκολίδης.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 14.68€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 08-02-2010)
Περίληψη:

Το Όνομα του Πατρός, τι μεγάλη επιτυχία! Είναι κάτι που μιλάει σε όλους. Η πατρότητα δεν είναι τόσο προφανές φυσικό δεδομένο, είναι πρωτίστως γεγονός πολιτισμικό. "Το Όνομα του Πατρός", λέει ο Λακάν, "δημιουργεί τη λειτουργία του πατέρα". Τότε όμως, από πού πηγάζει ο πληθυντικός του τίτλου μας;

Δεν είναι παγανιστικός, βρίσκεται στη Βίβλο. Εκείνος που μιλάει μέσα από τη φλεγόμενη βάτο, αυτοπροσδιορίζεται λέγοντας πως δεν έχει μονάχα ένα Όνομα. Ας καταλάβουμε: ο Πατέρας δεν έχει κύριο όνομα. Δεν συνιστά μορφή, συνιστά λειτουργία. Ο Πατέρας έχει τόσα Ονόματα όσα είναι και τα υποστηρίγματά του.

Η λειτουργία του; Η κατεξοχήν θρησκευτική λειτουργία, να συνδέει. Τι; Το σημαίνον και το σημαινόμενο, τον Νόμο και την επιθυμία, τη σκέψη και το σώμα. Με λίγα λόγια, το συμβολικό και το φαντασιακό. Μόνο που, όταν αυτά τα δύο δένονται ως τρία με το πραγματικό, το Όνομα του Πατρός αποβαίνει ένα προσποιητό. Τουναντίον, όταν χωρίς αυτό καταρρέουν τα πάντα, αποβαίνει το σύμπτωμα της αποτυχίας του βορρόμειου κόμβου.

Ζακ - Αλέν Μιλέρ

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Γιώτα ΣυκιώτηΟ πατέρας και ο νόμοςΠεριοδικό "Index"28Φεβρουάριος 2008