Βιβλίο
Τα ομοσπονδιακά κείμενα των ΗΠΑ

Συλλογικό έργο
James Madison
Alexander Hamilton
John Jay
Επιμέλεια: Θοδωρής Πελαγίδης
Επιμέλεια: Μάριος Ευρυβιάδης
Μετάφραση: Ελένη Χατζηδημητρίου
Φορέας: Κέντρο Θεσμικών Μεταρρυθμίσεων
Αθήνα
Εκδόσεις Παπαζήση
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 688
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-02-2291-3
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The Federalist Papers
Θεσμοί και Μεταρρυθμίσεις
Σημειώσεις: Πρόλογος: Paul Sarbanes.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 35.15€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 23-02-2012)
Περίληψη:

Με την ελληνική έκδοση των "Federalist Papers" ολοκληρώνεται, συμβολικά, ο κύκλος μιας συζήτησης στη δυτική κοινωνία για τη φύση της πολιτικής και της εξουσίας από εκεί που άρχισε - την Αρχαία Ελλάδα. Οι πνευματικοί και πολιτικοί θεμελιωτές της νεόκοπης αμερικανικής δημοκρατίας υπήρξαν θιασώτες της ελληνικής σκέψης. Από τους μεγάλους φιλοσόφους -Σωκράτη, Πλάτωνα και Αριστοτέλη- κληρονόμησαν και έθεσαν σε εφαρμογή καινοτόμες έννοιες για τα όρια της εξουσίας, για τις ελευθερίες του ατόμου, για την εξισορρόπηση των εξουσιών και για τις κομματικές διχόνοιες και φατρίες. Εξίσου μεγάλη επιρροή άσκησαν στη σκέψη τους νομοθέτες όπως ο Κλεισθένης, ο Σόλωνας και ο Λυκούργος που πρώτοι θεμελίωσαν αρχές συνταγματικής διακυβέρνησης στον κόσμο.

Είναι συνεπώς αρμόζων και πρέπων τα πνευματικά δημιουργήματα στοχαστών τέτοιας περιωπής, που κληροδοτήθηκαν στους "δημοκρατικά" εμπνεόμενους απογόνους τους στην Αμερική, να επανέρχονται εμπλουτισμένα μέσω των "Federalist Papers" στην σημερινή ελληνική πολιτεία.

Ως άτομο βαθιά επηρεασμένο από ένα συνδυασμό ελληνικών και αμερικανικών παραδόσεων για τη Δημοκρατία και του οποίου ο δημόσιος βίος έχει αφιερωθεί στην προαγωγή τους, εκτιμώ ιδιαίτερα την λαμπρότητα και σοφία των "Federalist Papers". Είμαι δε πεπεισμένος ότι η συνεισφορά των καθηγητών Πελαγίδη και Ευρυβιάδη κάνουν δυνατή την πρόσβαση των "Federalist Papers" στους Έλληνες θα προσφέρει ερεθίσματα για ένα εποικοδομητικό πολιτικό και πνευματικό διάλογο στο εύφορο έδαφος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Γερουσιαστής Paul Sarbanes, United States Senate (1977-2007)

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Περικλής Σ. ΒαλλιάνοςΗ σημασία της αμερικανικής δημοκρατίας"The Athens Review of Books"43Σεπτέμβριος 2013