Βιβλίο
Γη: Εικόνες της Ελλάδας
Landscapes in Greece

William M. Leake
Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου
Φωτογράφος: Δημήτρης Χαρισιάδης
Φωτογράφος: Studio Kontos
Φωτογράφος: Νίκος Δανιηλίδης
Φωτογράφος: Βελισσάριος Βουτσάς
Ζωγράφος: Γεώργιος Χατζόπουλος
Ζωγράφος: Βικέντιος Μποκατσιάμπης
Αθήνα
Μέλισσα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 190
Σχήμα: 33χ30
Δέσιμο: Πανόδετο
ISBN: 978-960-204-287-8
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Σημειώσεις: Προλογικό σημείωμα: Δημήτρης Φιλιππίδης. Copyright φωτογραφιών Δημήτρη Χαρισιάδη: Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη· ζωγραφικών έργων: Εθνική Πινακοθήκη.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 68.66€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 20-03-2009)
Περίληψη:

Η ελληνική γη οργανώνεται με βάση τη διάταξη των μεγάλων ορεινών όγκων της χώρας σε παράλληλες οροσειρές οι οποίες τη διατρέχουν από άκρη σε άκρη σχηματίζοντας ένα τόξο με εννέα ζώνες και τέσσερις υποζώνες. Ανάμεσα σ' αυτές τις εξάρσεις ανοίγονται λεκάνες, λεκανοπέδια και πεδιάδες όπου ρέουν μικρά και μεγάλα ποτάμια, και σχηματίζονται λίμνες, λιμνοθάλασσες και βάλτοι. Αυτές οι έντονες πτυχώσεις με τα ενδιάμεσα κενά κατακερματίζουν τη γη σε αυτόνομες γεωγραφικές ενότητες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, οι οποίες εκτείνονται από τις μεγαλοπρεπείς χιονισμένες κορυφογραμμές ως τις ειρηνικές κοιλάδες με την πλούσια βλάστηση.

Πρόθεση αυτού του λευκώματος, πλαισιωμένου με κείμενα του William M. Leake του 1835, είναι να προσφέρει προσεκτικά επιλεγμένες εικόνες που να τεκμηριώνουν και να αναδεικνύουν την αφάνταστη ποικιλία των μορφών της ελληνικής γης και φύσης στις διαφορετικές εποχές του έτους.

Δημήτρης Φιλιππίδης