Βιβλίο
Η πτυχολογία στην αρχαιοελληνική τέχνη
Δυνατότητες εισαγωγής της στη σύγχρονη ζωή

Ανδρέας Σ. Τσούρας
Λιβαδειά
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας
2007
σ. 96
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-86764-3-5
Σημειώσεις: Διατίθεται δωρεάν. Επανέκδοση: "Ιωλκός", 1974.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

[...] Πρόκειται για ένα σπάνιο βιβλίο που τρυπώνει από την ελληνική παράδοση στην καθόλου ελληνική λαογραφία. Ιχνογραφεί ο συγγραφέας την κεντητή και υφαντική τέχνη που μέσα κυρίως από τα μεταξωτά υφάσματα, αργαλειούς και τις υφάντρες (ανυφάντρες), μας καθοδηγεί στο κάλλος των "Αρχαίων Ελληνικών Πτυχών", πάντα μέσα στο διάκοσμο της χειροποίητης ελληνικής ενδυμασίας.

Από την υψηλή υφαντική τέχνη από τις ανυφάντρες (υφάντρες) στα πολύπτυχα μέρη των ενδυμασιών και κυρίως αυτών των ενδυμασιών που κάλυπταν τα γλυπτά αγάλματα.

Ο συγγραφέας -μέσα από το βιβλίο του- διατηρεί τη μνήμη της γυναίκας που συνέδεσε τη ζωή της με το αρχαιοελληνικό ύφασμα στην τελειότητα της αρχαίας πτυχής, την κυρία Κατερίνα Ι. Ηλιάδη.

Ιστορεί με την ύφανση του λόγου του ότι η αποκάλυψη του αρχαίου ελληνικού υφάσματος ανήκει στην εποχή του 20ου αιώνα και είναι συνδεδεμένη με τους Ραϋμόνδο Ντάγκαν, την Εύα Πάλμερ και την Πηνελόπη Σικελιανού, αδελφή του μεγάλου ποιητή.

Στηρίξαμε την επανέκδοση και τη δωρεά των πνευματικών δικαιωμάτων στη Βιβλιοθήκη μας από τον Βοιωτό συγγραφέα, τον οποίο ιδιαίτερα ευχαριστούμε. Άλλωστε η ανατύπωση του βιβλίου οφείλεται στην μοναδικότητα της πραγματείας, αλλά και στην εξάντλησή του.

Το Δ.Σ. του Εφορευτικού Συμβουλίου, πρόεδρος: Γεώργιος Π. Κωσταγιάννης, αντιπρόεδρος: Ειρήνη Τριμίντζου, μέλη: Δημήτρης Ταγκαλέγκας, Θεόδωρος Παλαιολόγος, Ελένη Πειρουνάκη.