Βιβλίο
Ο ρόλος του ΟΗΕ στον 21ο αιώνα

Επιμέλεια: Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης
Συλλογικό έργο
Φάνης Ι. Κακριδής
Horst - Dieter Blume
Παναγιώτης Δόικος
Γεώργιος Σταϊνχάουερ
Ελένη Καρύδη - Walter
François Jouan
Αικατερίνη Συνοδινού
Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης
Ανδρέας Ι. Βοσκός
Αικατερίνη Κέπετζη
Γιώργος Κουρουπός
Στέλιος Παπαθεμελής
Παναγιώτης Ήφαιστος
Richard Falk
Silvio - Marcus Helmons
Μερόπη Καλδή
Γιάννης Διακογιάννης
Heinz - Gerhard Justenhoven
Odette Jankowitsch - Prevor
Andrew Pickford
David Menashri
Anne - Cecile Robert
Peter T. Burns
Κλέαρχος Α. Κυριακίδης
Γεράσιμος Δ. Αρσένης
Σώτος Ζακχαίος
Αλέξανδρος Σ. Κούτσης
Αντώνης Μπρεδήμας
κ.ά.
Μετάφραση: Γιώργος Παλαιογιάννης
Αθήνα
Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 509
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-88520-5-1
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 20.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 21-11-2011)
Περίληψη:

"...Ας αναλογιστούμε εκείνη την προνομιακή στιγμή, κατά την οποία οι άνθρωποι κάθε προέλευσης στάθηκαν ενωμένοι (πριν από 60 χρόνια) με σκοπό να αγωνιστούν ενάντια στη βαρβαρότητα, να διακηρύξουν το δικαίωμα όλων να ζουν ειρηνικά και να ιδρύσουν μια κοινή πατρίδα μέσα σε έναν αλληλέγγυο και δίκαιο κόσμο. Ας αναλογιστούμε εκείνη την ευλογημένη στιγμή, κατά την οποία η ανθρωπότητα, παιδευμένη από τα δεινά της, τόλμησε να μετατρέψει το μέλλον της σε ελπίδα, υπέγραψε την παύση των σπαραγμών και διακήρυξε την άμετρη έφεσή της για την ισότητα των πάντων, καθώς και την ακατάλυτη αφοσίωσή της στην ελευθερία κάθε ανθρώπου.

"Ιδού λοιπόν το όραμα των ιδρυτών του ΟΗΕ, όραμα ανέφικτο, δίχως αμφιβολία, το οποίο όμως αδιάλειπτα υπαγορεύει τις αποφάσεις εκείνων που ουδέποτε έπαψαν να εργάζονται για ένα καλύτερο αύριο, θεμελιώνοντας τις ελπίδες του μέλλοντος στις βεβαιότητες του παρελθόντος..."

Ελένη Αρβελέρ


"...Είναι προφανές ότι η σημερινή μεγάλη διεθνής κρίση δημιουργεί εκ των πραγμάτων, δηλαδή κατ' ανάγκην, και τις συνθήκες για το άνοιγμα σε μια νέα εποχή, μιας ευκαιρίας για την οικοδόμηση μιας νέας διεθνούς τάξης. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν λειτουργεί πάντα και ως νομοτελειακή συνέπεια της κρίσης.

"...H διεθνής κοινότητα, με τις σημερινές της δομές, δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τον άλλο μεγάλο εφιάλτη της ανθρωπότητας, ο οποίος λέγεται προστασία του περιβάλλοντος ή επαπειλούμενη οικολογική καταστροφή... Η ανθρωπότητα χρειάζεται μια νέα διεθνή τάξη, η οποία να είναι σε θέση να σχεδιάσει και να πραγματώσει μια παγκόσμια ανακατανομή πλούτου και πόρων, ένα δεύτερο "Breton Woods", ένα δεύτερο "San Francisco", έναν αναδομημένο ΟΗΕ.

"Η αναδυόμενη, ως επιβεβλημένη εκ των πραγμάτων, νέα διεθνής τάξη οφείλει να έχει ως αφετηριακή δομή και κεντρική πολιτική θεώρηση, δομή και προσανατολισμό την εγκαθίδρυση ενός παγκόσμιου συστήματος συλλογικής ασφάλειας αφενός και αφετέρου τη ριζική αναδιάρθρωση της παγκόσμιας οικονομίας, με κοινωνικό πρόσωπο, το οποίο να αποτυπώνει την αναδιανομή του παγκόσμιου πλούτου και των πόρων της Γης..."

Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης