Βιβλίο
Το φλιπεράκι των φιλοσόφων
Μυστικά της σύγχρονης φιλοσοφίας

Zap Mangusta
Μετάφραση: Γιώργος Κασαπίδης
Αθήνα
Modern Times
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 421
Σχήμα: 23χ15
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-691-347-1
Γλώσσα πρωτοτύπου: ιταλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Il flipper di popper
Κυκλοφορεί
Τιμή: 25.14€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 08-04-2009)
Περίληψη:

Τι σχέση μπορεί να έχει το τραγούδι "Time after Time" της εκκεντρικής τραγουδίστριας Σίντι Λόπερ με τον Δαρβίνο και τη θεωρία της εξέλιξης, η ταινία "Αμελί" με το νομπελίστα φιλόσοφο Μπέρτραντ Ράσελ και ο Γούντι Άλεν με τον Φρόιντ; Γιατί ο σπουδαίος στοχαστής και φιλόσοφος του 20ού αιώνα Καρλ Ράιμουντ Πόπερ συγκρίνει τη φιλοσοφία αλλά και την ίδια τη ζωή με την μπίλια που στροβιλίζεται; Τελικά, η φιλοσοφία είναι ανιαρή και δυσνόητη ή απλώς η αναζήτηση της γνώσης μέσα από διάφορα μονοπάτια θυμίζει φλιπεράκι.

Ορμώμενος από τη ρήση του φιλοσόφου Καρλ Πόπερ ότι "ο 20ός αιώνας ήταν γεμάτος ρεύματα και σύντομα θα διαπιστώσετε ότι η επιρροή του θα εξαπλωθεί παντού", ο συγγραφέας μας μυεί, με το ξεχωριστό, πνευματώδες και ειρωνικό ύφος του, στους φιλοσοφικούς στοχασμούς του αιώνα που πέρασε. Εκφρασμένη δια στόματος των λαμπρότερων αλλά και πιο ιδιόμορφων στοχαστών, όπως του Φρόιντ και του Ράσελ, του Αντόρνο και του Βίτγκενσταϊν, του Μαρκούζε και του Σαρτρ, η φιλοσοφία του 20ού αιώνα μας θέτει απέναντι σε έντονες προκλήσεις, μας γεμίζει ερωτήματα και, συνάμα, μας υπόσχεται πως το μέλλον θα είναι ανοιχτό σαν μια παρτίδα φλίπερ με όλα τα φωτάκια και τους έξτρα πόντους. Το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο ξέρουμε να παίζουμε... Προτού όμως ρίξουμε την μπίλια, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Άλκης ΓούναρηςPhilosophy for the masseswww.bookpress.gr20/11/2010
Σάββας ΣερέτηςΕκλεκτικά παιχνίδια του μυαλού"Ο Κόσμος του Επενδυτή"/ Ένθετο "Culture"28/8/2010
Εύη ΚαρκίτηΦιλοσοφικά παιχνίδια"Αγγελιοφόρος"26/7/2009
Μυρτώ ΤσελέντηΌλα όσα θα θέλατε να μάθετε περί φιλοσοφίας (και δεν τολμούσατε να ρωτήσετε)"Ο Κόσμος του Επενδυτή"/ Ένθετο "Culture"4/4/2009