Βιβλίο
Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός
Περί Θεού και Θεανθρώπου

Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός
Μετάφραση: Ιωάννης Γρ. Πλεξίδας
Τρίκαλα
Πρότυπες Θεσσαλικές Εκδόσεις
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 208
Σχήμα: 21χ13
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-6683-27-5
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά του Βυζαντίου
Κείμενα εκ της Καθ' Ημάς Σοφίας 5
Σημειώσεις: Εισαγωγή: Διαμαντής Κρυωνίδης.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.78€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 08-04-2009)
Περίληψη:

Στον παρόντα τόμο δημοσιεύονται εκείνα τα κεφάλαια από το έργο "΄Εκδοσις ακριβής της ορθοδόξου πίστεως" του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, τα οποία παρουσιάζουν και αναλύουν τον τρόπο ύπαρξης των τριών θεϊκών υποστάσεων, καθώς και τον τρόπο ένωσης των δύο φύσεων στο ένα πρόσωπο του Υιού Λόγου.
Στο πρώτο μέρος [Περί Θεού] παρουσιάζεται το θεολογικό μέρος της δογματικής διδασκαλίας. Η θεία ακαταληψία τονίζεται και εδώ εξαρχής, και στη συνέχεια αναπτύσσεται αναλυτικά η θεματική της Αγίας Τριάδας, οι σχέσεις των προσώπων Της στο πλαίσιο της θεολογίας (σε αντίθεση με την οικονομία), οι ενώσεις και οι διακρίσεις των προσώπων και τα ιδιώματα της θεϊκής φύσης.
Στο δεύτερο μέρος [Περί θεανθρώπου] παρουσιάζεται ο τρόπος ύπαρξης του προσώπου του Χριστού και κατατίθεται αναλυτικά το χριστολογικό δόγμα. Αναλύεται ο τρόπος ένωσης των δύο φύσεων στο ένα πρόσωπο του Χριστού, καθώς και οι συνέπειες της υποστατικής ένωσης.
Στο τρίτο μέρος του παρόντος τόμου [παράρτημα], μεταφράζονται κείμενα του Δαμασκηνού, γνήσια και αμφιβαλλόμενα, σχετικά με θέμα - τα θεολογίας και χριστολογίας.