Βιβλίο
Κύπρος
Γεωπολιτικές εξελίξεις στον 21ο αιώνα

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Βαγγέλης Χωραφάς
Επιμέλεια: Λευτέρης Ριζάς
Στέλιος Αλειφαντής
Λουκάς Αξελός
Άριστος Αριστοτέλους
Γεράσιμος Αρσένης
Κώστας Βενιζέλος
Κώστας Βέργος
Σέργιος Ζαμπούρας
Βύρων Θεοδωρόπουλος
Ιωσήφ Σ. Ιωσήφ
Σαράντος Ι. Καργάκος
Γιώργος Κασκάνης
Νίκος Κατσουρίδης
Φοίβος Κλόκκαρης
Θεόδωρος Κουλουμπής
Ηλίας Ι. Κουσκουβέλης
Νίκος Κουτσού
Μάρκος Κυπριανού
Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος
Στέφανος Κωνσταντινίδης
Λάρκος Λάρκου
Βάσος Λυσσαρίδης
Ιωάννης Θ. Μάζης
Γιαννάκης Λ. Ομήρου
Θεόδωρος Πάγκαλος
Τάσσος Παπαδόπουλος
Κώστας Παπακώστας
Πέτρος Παπαπολυβίου
Αλέκα Παπαρήγα
Μανούσος Παραγιουδάκης
κ.ά.
Αθήνα
The Monthly Review Imprint
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 248
Σχήμα: 23χ16
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-88458-8-6
Όψεις της Σύγχρονης Πολιτικής
Κυκλοφορεί
Τιμή: 17.32€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 21-04-2009)
Περίληψη:

Επίσης γράφουν οι: Αντώνης Σαμαράς, Γιώργος Ε. Σέκερης, Θέμος Χ. Στοφορόπουλος, Άκης Τσοχατζόπουλος, Γιάννος Χαραλαμπίδης, Σωκράτης Χάσικος, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄.

Σε ολόκληρη τη μεταπολεμική περίοδο το ανοικτό θέμα της Κύπρου έδωσε πολλαπλές ευκαιρίες διατύπωσης απόψεων και στρατηγικών λύσεων που οδήγησαν σε έντονες αντιπαραθέσεις, αλλά και σε συναινέσεις για τη φύση του κυπριακού προβλήματος και την κατά εποχές καλύτερη προοπτική επίλυσής του. Οι εξελίξεις στις παγκόσμιες ισορροπίες ισχύος είναι διαρκείς και η συνεχιζόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση πρόκειται να επηρεάσει σημαντικά ολόκληρη την πυραμίδα των εθνικών κρατών που συγκροτούν το παγκόσμιο σύστημα. Ο γεωπολιτικός-γεωστρατηγικός χώρος της Κύπρου, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου εξακολουθεί να διατηρεί τη σημασία του, της οποίας το περιεχόμενο θα κριθεί στο μέλλον από τις ενδιαφερόμενες μεγάλες και μεσαίες δυνάμεις με σταθερή αναφορά στον τρόπο λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας -όπως αυτή θα διαμορφωθεί μετά την οικονομική κρίση-, αλλά και στις νέες σχέσεις ισχύος που θα προκύψουν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Νότιας Ευρώπης.

Ο τόμος αυτός περιέχει κείμενα σημαντικών πολιτικών διανοητών και παραγόντων του δημόσιου βίου στην Ελλάδα και την Κύπρο και προσπαθεί να ανιχνεύσει το παρόν και το μελλοντικό γεωπολιτικό στάτους της Κύπρου.