Βιβλίο
Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα

Κωνσταντίνος Θεοτόκης
Αθήνα
Alter - Ego ΜΜΕ Α.Ε.
2009
σ. 184
Σχήμα: 17χ12
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-469-466-2
Το Βήμα· Βιβλιοθήκη Νεοελληνικής Γραμματείας 4
Σημειώσεις: Επανέκδοση: "Πελεκάνος", 2007. Ειδική έκδοση για την εφημερίδα "Το Βήμα". Εκτύπωση, βιβλιοδεσία: Tavasli. Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα "Το Βήμα" στις 25.4.2009.
Εξαντλημένο
Περίληψη:

Κωνσταντίνος Θεοτόκης (1872-1923)
Διηγηματογράφος, ποιητής και μεταφραστής. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα και η μητέρα του Αγγελική, ήταν ξαδέλφη του Ιακώβου Πολυλά. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Κέρκυρα και μετέβη στη Σορβόννη για να σπουδάσει φυσικομαθηματικά. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, παντρεύεται τη βαρώνη Μάλλοβιτς και εγκαθίσταται στις Καρουσάδες. Συνδέεται φιλικά με το Λ. Μαβίλη και μάχεται υπέρ της δημοτικής. Το 1896 συμμετέχει στην Κρητική επανάσταση. Μελετά φιλοσοφία και κοινωνιολογία, εντάσσεται αρχικά, στον "Σοσιαλιστικό Όμιλο της Κέρκυρας", και κατόπιν στο Βενιζελικό κόμμα. Παίρνει μέρος στο κίνημα, το 1916, στη Θεσσαλονίκη και μετά τον Α΄ Παγκόσμιο εργάζεται ως γραμματέας της Εθνικής Βιβλιοθήκης στην Αθήνα.

Αξιομνημόνευτος είναι για το φιλολογικό του έργο και την ερευνητική συμβολή του στην ανακάλυψη πηγών και χρόνου γραφής του Ερωτόκριτου. Ρεαλιστής και ηθογράφος, μεγαλούργησε στην ελληνική πεζογραφία. Τα διηγήματα του στηρίζονται σε δύο θεματικούς κύκλους: τις παραδόσεις και την κριτική των παραδεδομένων κοινωνικών νόμων.

Το αφήγημα "Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα" με νατουραλιστικό τρόπο καταγράφει τα ήθη της εποχής και ασκεί κριτική με κοινωνιολογικές προεκτάσεις.